• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten

JULI

JULI

ASTRANTIA - ZEEUWS KNOOPJE



Leycesteria, fazantenbes of ook wel grootmoeders oorbellen.
De bessen tussen de bloemblaadjes zijn als ze donker gekleurd zijn rijp: eetbaar!



Ook mooi: Centaurea, Eryngium, Hemerocallis - daglelie, Incarvillea, Lavandula (angustifolia), Buddleja, Leucanthemum, Lychnis coronaria, Verbascum -toorts, Phlox / vlambloem. 

Onderhoud: voor langere bloei kun je uitgebloeide bloemen blijven afknippen. Zijtakken van de blauwe regen tot 4 ogen terugsnoeien -wordt het iets minder 'woest'-.  Vaste planten die net zijn uitgebloeid kunnen zo nodig gescheurd worden -14 dagen na de bloei- Evt zaaddozen van sterk uitzaaiende planten op tijd verwijderen(?) Druiven blijven 'krenten' d.w.z. niet meer dan 10 volgroeide bladeren per rank laten staan en niet meer dan 2 druiventrosjes.

Van verschillende houtige planten (bijv. Ceanothus, Lavendel, Philadelphus=boerenjasmijn) en bladheesters kan zomerstek worden genomen tot half augustus. Neem daarvoor niet-bloeiende scheuten van ongeveer 10 cm. verwijder de onderste bladeren, zorg voor een klein 'hieltje'= waar een blad uit het takje ontspringt. Doop de stek evt. in stekpoeder en plant het in losse humusrijke grond en zet dit op een geschaduwde plek / dus niet in de zon!

Als u op vakantie gaat: niet alleen het huis heeft oppas nodig, de tuin soms een sproeier. Zet potten in de schaduw (hebben dan iets minder water nodig).

Veel kwekers of showtuinen zijn geopend dus om ideeën op te doen is het een uitgelezen tijd.


 

Buddleja, vlinderstruik.
In verschillende hoogtes, nieuwste soorten zijn ook laag (als hortensia struik).
De kleur maakt niet uit voor het lokken van vlinders en insecten.

B(L)OEIEND!

BLOEMPJE.
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:30
Tags:

Juni

JUNI
Na het uitbundige van de lente,
 komen nu de meer ingetogen kleuren van de zomer.

De zomerborders en kleuren zijn meer dan in het voorjaar te sturen en een eigen keuze.

Juni kan droog zijn maar ook juist nat dus hoe planten en struiken zich 'gedragen' hangt vaak van de zon-tijd en vochtigheid af.

Het gazon mag een gift mest hebben en regelmatig gemaaid worden.
Uitgebloeide  vaste planten die herbloeien terugknippen en evt. wat compost/mestkorrels geven, dus geranium/ alchemilla/ lage campanula, etc. Laatbloeiers kunnen een keer teruggeknipt worden zodat ze beter 'uitstoelen' dus een compactere en vollere plant vormen. Mocht het erg droog zijn dan is water geven nu wel een optie, de planten groeien nog volop.

Rond de langste dag (21 juni) is de beste tijd om hagen (coniferen, taxus, beukenhaag, haagbeuk, hulst) te snoeien, doe dit niet in de zon/ zonnige dag dan kan 'brandschade' op een haag ontstaan. Dus het liefst op een wat bewolkte dag of vroeg in de avond.

Verwijder de uitgebloeide bloemen van de sering:dit bevordert de groei. Ook in fruitbomen kan gesnoeid worden, zo hou je de boom/ struik open en kan je de groei en het model van de struik(rode bes en kruisbes bijv.) bijsturen. Bind vijg of framboos aan draden.

Vijvertip in juni: als de vijver al wat ouder is, dan kunnen zuurstofplanten flink groeien, de dieren in de vijver krijgen lucht en ruimtegebrek, plus het spiegelende wateroppervlak (toch juist een grote kracht) verdwijnt dan: dus de helft van wateroppervlak moet vrij van planten blijven dus regelmatig te fors uitgegroeide beplanting verwijderen.




Ook mooi deze maand: Anchusa azurea, Alliums- sierui, Aquilegia- akelei, Campanula 'Loddon Anna' (tot augustus!),Cornus kousa, Lanvandula stoechas, Lupinus, Lavandula- lavendel, Deutzia- bruidbloem = een struik, Phlomis- brandkruid, Meconopsis grandis én je ruikt vast de Philadelphus (boerenjasmijn -struik) wel ergens.

Mocht u vooruit willen denken: je kunt nu ook voorzaaien voor de herfstplanten/groenten en bijvoorbeeld de winterviolen zaaien.

Juni leent zich ook om te GENIETEN in alle rust van de tuin, tijdens een rustige avond of met een BBQ, niet vergeten te doen!
Veel open-tuinen routes beginnen weer, ook de moeite om een keer bij een ander te kijken.

De natuur leent zich op veel manieren voor inspiratie: De meisjesnaam June is wel bekend, zoals Storm als jongensnaam...

Aster, Bellis, Cleome, Daphne, Erica, Felicia, Rosa
Hebe, Iris, Madelief, Roos, Veronica, Viola,
Angelica, Rozemarijn, Daisy, 
ik ken ze allemaal,

BLOEMPJE
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:26
Tags:

Mei

MEI
LEGGEN ALLE VOGELS EEN EI?!

BEHALVE DE KOEKOEK EN DE GRIET -> DIE LEGGEN IN DE MEIMAAND NIET.

Zo heb ik dat wijsje geleerd. En als je buiten kijkt, jonge eendjes, waterkipjes etc., de natuur leeft op.

DEZE MAAND: (ijsheiligen - half mei - dan is het 'veilig' en kan gezaaid en de potten naar buiten)

Verder als de planten gaan groeien: steunen of steun vast plaatsen/ neerzetten.
Druif aanbinden en okseldieven wegknippen, dus de 'harttak' als leisnoer aanhouden, vanaf daar komt weer volop uitloop.
Na de ijsheiligen: potten naar buiten, kruiden en eenjarigen zaaien, hagen van coniferen snoeien (taxus, hulst, buxus) op een bewolkte /minder zonnige dag, zodat er geen zonnebrandschade op uw haag komt.
1 Mei =dag van de arbeid(ezelsbrug)  de annabelles terugknippen voor een steviger plant en rijkere bloei.

Slakken worden ook weer actief, dus evt. maatregelen nemen: van slakkenkorrels (gif), schelpen, biervallen of gewoon 's avonds door de tuin gaan en ze oprapen en verwijderen. Dit laatste is dan altijd in mijne beleving: eh....waarheen? Als ze meer dan 10 m. weg zijn komen ze niet terug(?) maar ik doe ze in de groencontainer..

TULIPA, Narcis, blauwe druifjes, sneeuwklokjes kortom alle bollen die uitgebloeid zijn: GEWOON LATEN STAAN, niet verwijderen!  Alle voedingsstoffen vanuit het blad trekt in de bol, zodat die groeit en sterk word voor de volgende keer en dan in rust gaat. Mocht het voor u écht te lelijk zijn, het blad is gemakkelijk eraf te trekken als ze geel of ingedroogd zijn, dan mág het.

Uiteraard kan de tuin bemest worden: compost, koemestkorrels is natuurlijk, evt. kunstmest. Het beste is dit te doen als er regen voorspeld is.

Maar deze maand zijn in bloei: Exochorda (parelstruik) Rhododendron, Seringa (sering met z'n heerlijk geur), Wisteria (blauwe regen) Cornus florida, Cytisus, Frittilaria imperialis, Nectaroscordum siculum, Prunus 'Shogetsu', Rosa 'Canary Bird', Veronica gentianoides.

Bloemen én Groentetuin: na het voorzaaien binnen kan nu = tweede deel van mei / na de ijsheiligen, alles naar buiten. Komkommerachtigen, siererwt/ Lathyrus of andere eenjarige klimmers, uiteraard kunnen deze ook op een (stukje van de) schutting klimmen. Tomaat, palmkool, etc het kan geplant worden en de zaden kunnen zó de grond in.

Eigenlijk begint de natuur op te leven, niet alleen bloei maar ook uitlopen van bomen en struiken maakt dat het tuinseizoen gewoon weer begint! Dat is te ruiken (bijv. sering, wisteria -blauwe regen, convallaria -lelietjes-der-dalen, etc.)En in onze eigen tuin: de dieren komen uit de winterslaap (vooral met slakken mag hij z'n -of haar- honger wel stillen):


Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:24
Tags:

April

APRIL
VOORJAAR - LENTE...

April-letje zoet geeft nog wel eens een witte hoed.....

Maar dat moeten we afwachten. De eerste bollen -crocus en sneeuwklokjes- zijn uitgebloeid maar worden door Muscari -blauwe druifjes-, Chionodoxa -sneeuwroem- en narcissen en tulpen opgevolgd. 


 
Inmiddels DE tijd om aan de slag te gaan en alles tevoorschijn te halen: voorzaaien (binnen - kas - of broeibak) van eenjarigen, planten of groenten. Denk ook eens aan klimmers tegen een kale schutting die meestal fors groeien en zo een groene wand geven, bloeiende of vruchtgevende klimmers: meloentjes, kalebas, (snoep of sier)komkommer. 

De vroegbloeiers (forsythia bijvoorbeeld) kunnen gesnoeid worden als ze zijn uitgebloeid. Rozen kunnen gesnoeid worden en mest gebruiken. Fruitbomen en bol- en leibomen kunnen nog gesnoeid als u geen wintersnoei heeft toegepast.



Uiteraard het blad van de bollen nog even laten staan zodat ze weer de bol kunnen 'voeden' en pas als het verkleurd evt. verwijderen, beter is om het tussen de andere planten te laten staan en zo te laten 'composteren'. Zomerbollen als Allium, Nerine kunnen nu geplant worden.

Oud blad van siergrassen en varens wegknippen, en alle oude bloeiwijzen zijn gemakkelijk te verwijderen, even een 'opgeruimde' tuin waar de planten die bloeien goed in zicht staan. Bij mij staan de Camellia knoppen op opengaan: dus a.u.b. geen nachtvorst?!

De vijver kan ook een 'controle' beurt hebben: oud blad en ingewaaid vuil eruit vissen, de zuurstofplanten moeten nu beginnen dus geef ze licht en ruimte.

Ook het gazon heeft nu uw aandacht nodig: onkruiden verwijderen (die zijn nog klein en goed herkenbaar) op een droge dag: verticuteren-> met de hark over het gazon om oude resten en evt. mos tussen het gras uit te halen. Als er kale plekken ontstaan: even wat bijzaaien. April is vaak ook de maand om de eerste keer te maaien -> niet gelijk (te) kort, rustig beginnen is prima.

Struiken of planten kunnen nog (ver- of) geplant worden evenals bomen (zolang ze niet uitlopen) dus voor actie nog mogelijkheden!

Bloeiers april: Erythronium - hondstand
Maar ook deze maand: Amelanchier (krentboompje), Magnolia, Aurinia saxatilis (schildzaad), Clematis alpina, Convallaria majalis, Doronicum plantagineum, Lysichiton camtschatcensis, Omphalodes cappadocica (vergeet-mij-niet soort)

En verder: verheugen op een groen -en liefst zonnig-  groeiseizoen, ik heb er zin in!


Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:20
Tags:

Maart

MAART
ROERT ZIJN STAART... MAAR GEEFT AL VEEL KLEUR..

Een heerlijk kleurrijk en vrolijk gezicht na de winter, er zijn weinig mensen die hier niet van kunnen genieten. Een vrolijk gevoel komt over je als de eerste bloemkleuren ziet verschijnen en al helemaal : als de zon er ook bij is, HEERLIJK TOCH?



De Helleborus  laat zich zien.

EN DE  BOLLEN IN ALLE SOORTEN


 

Crocus, sneeuwklokjes, de eerste narcissen, anemone, sterhyacint (scilla),Leucojum vernum (lenteklokje) bijvoorbeeld.


Ook prachtig deze maand: Jasminum nudiflorum (winterjasmijn- klimmer),Hepatica nobilis (leverbloempje), Iris reticulata, Pieris, Prunus subhirtella (roze sierkers /boom), Corylopsis pauciflora (schijnhazelaar),Chaenomeles soorten (dwergkwee):



De eerste tuinkriebels komen, zin om weer te beginnen....

De vijver mag schoongemaakt worden en als het weer al warmer word, komen de evt. vissen weer tevoorschijn. Er kan gezaaid worden binnen en in de koude bak. Potplanten opnieuw verpotten. Als het vorstgevaar is geweken kan blader-winterdek weggehaald worden. Rozen terugsnoeien en eerste mest geven. Klimrozen opnieuw goed aanbinden. Mocht er van alles opkomen ook voorzichtig beginnen met wieden. Gazon: onkruid uit het gras steken, beluchten met grasvork en afstrooien met zand (evt. gemengd met compost). 

De zaden voor de kruiden - groentetuin/ hoek al besteld?

Het kriebelige gevoel en de geur van voorjaar en alles wat begint uit te botten/ lopen, ik word er oprecht vrolijk van. Genieten toch?!

Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:17
Tags:

Februari

FEBRUARI:

OOK DAN KAN ER WAT BLOEIEN IN DE TUIN!

Sneeuwroem - chionodoxa =bolgewas, is een van de allereerste bloemen die te voorschijn komen. Een -meestal- helderblauw bloempje kondigt een nieuw seizoen aan in de tuin. Scilla en Pushkinia bloeien ook al snel en lijken ook op chionodoxa.



Ook mooi in deze maand: Cornus mas -kornoelje-, Corylus avellana 'Contorta'-kronkelhazelaar-, Crocus tommasinianus, Cyclamen coum, Eranthis hyemalis -winteraconiet-, Iris histroides -dwergiris-, Petasites japonicus 'Giganteus' -japans hoefblad, allemansverdriet-.

Acties: als de vorst (grootdeels) voorbij is kan begonnen worden met voorzaaien binnen, of in een kas. Planten of verplanten van bomen of struiken is nog mogelijk. Zelf merk ik dat als ik het vogelhuisje vul deze goed bezocht word door allerlei vogels - prachtig gezicht- dus mogelijk is in de natuur inmiddels wel veel op, alhoewel: de sierappels hangen ook nog in de boom!

Onderhoud: mocht de Chaenomeles eind van de maand uitgebloeid zijn dan kunnen ze gelijk (flink)gesnoeid worden om hun vorm mooi te houden. Als de dagen soms al heerlijk aanvoelen: het is nog vroeg zat om alles 'leeg' te gaan maken, laat het nog even staan! Afgestorven beplanting heeft in de winter van alles te bieden aan allerlei dieren. Vogels en kleine zoogdieren kunnen er prima tussen schuilen, ze maken dankbaar gebruik van het gevarieerde zadenaanbod. In en tussen de dode bladeren, bloeiwijzen en stengels vinden diverse insecten een schuilplaats voor de winter en een deel van die insecten wordt weer door vogels genuttigd.



Sesleria - siergras,.... zo lelijk oogt het niet nu!

Mocht u het echt niet meer kunnen houden: de bovengrondse delen van de vaste planten kunnen afgeknipt of afgemaaid worden. De beste tijd: rond eind februari, begin maart, voordat de planten weer gaan uitlopen. De afgeknipte plantendelen kun je kleiner maken om daarna als MULCH tussen de planten te strooien. Deze mulchlaag houdt de bovengrond luchtig, voedt het bodemleven en onderdrukt het onkruid.

BLOEMPJE:

FEBRUARI: STILTE VOOR DE GROENE STORM...


Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:09
Tags:

Januari

JANUARI


Begin van een nieuw -tuin-jaar, winter, rust, maar toch....


Planten van Januari: Chaeomeles (sierkwee, bloeit op kaal hout) speciosa en C. superba, in veel variëteiten = kleuren (rood,wit, roze, oranje). De sierkwee kan op alle grondsoorten, is niet zo lastig, kan zelfs op een plek tegen een muur op het noorden, heeft dan ook klim'neiging'. Het is een stugge struik die na de bloei flink gesnoeid mag worden om in vorm te blijven. Tegen een schutting of muur is het daarna steun voor bijv. clematis of Oost-Indische Kers.



Verder zijn ook mooi deze maand: Chimonanthus praecox -meloenboompje-, Clematis cirrhosa 'Freckles, Erica carnea -heide-, Garrya elliptica, Hamamelis mollis -toverhazelaar-, Picea pungens -conifeer-. Om bloei, kleur of winter'groene' aspect, mooi om in de tuin te hebben.



Uiteraard komen de eerste bollen ook boven en als het weer het toelaat: bloeien de eerste galanthus / sneeuwklokjes en soms crocus.

Onderhoud: op dat gebied is het buiten bepaald rustig, laat nog zo veel mogelijk aan oude bloeiwijzen en planten staan, naast een 'gevulde' tuin die met rijp of mist prachtige beelden geeft, blijft het een rustplek voor dieren. Vogels die de laatste zaden snoepen en beschutting vinden kan ook een egel zijn winterslaap in een bebladerde hoek houden. 

Binnen daarentegen is er best wat te doen, de wintermaanden zijn de tijd voor onderhoud van machines en pompen etc. 
Daarnaast is het nu de tijd om te kijken en beslissen wat besteld (groente of kruidenzaden dan wel struiken of planten) moet worden. Denk aan een categorie 'eetbaar' in de tuin/ border. Ook zijn er nu nog gevulde schappen= keuze genoeg bij de zaadleveranciers.
Handig is het hierbij om een lijstje in de loop van het jaar (nu beginnen?) aan te leggen van wat lelijk was / vervangen moet worden, dood is gegaan, een kale plek in de tuin, minder geslaagde stukken of border(s) aan te pakken. 
Vaak is in de kale tuin -door de tuin nu rustig te bekijken- gemakkelijker een beslissing te nemen en te veranderen, meer overzicht. Zo kan dit het moment zijn om de tuin te veranderen/ vereenvoudigen, een boom toe te voegen, een nieuwe zitplek te maken, etc.

Anno 2018 met alle klimaatsveranderingen zijn ook andere beslissingen te nemen: minder bestrating en meer ruimte voor waterberging. De waterafvoer na hoosbuien en piek-regenval kan niet (meer) met riolering worden gegarandeerd, dus moeten anders worden opgelost. Veel gemeenten gaan hierop in: korting op rioollasten als de hemelwaterafvoer word afgekoppeld, nieuwe wijken die anders worden aangelegd: met afvoer via goten naar een 'wadi' of sloot. Dus u kunt zelf over nadenken en in meewerken! Grint is al een mogelijkheid, maar bodembedekkers, vakbeplanting (grassen, heesters, kleinfruit, etc) of gazon zijn ook -groene- oplossingen. Olivijn is een nieuwe 'oplossing': in verschillende maten verkrijgbaar (van fijn tot grof 'grint'), dit bind CO2 dus werkt eigenlijk dubbel.


             BLOEMPJE:  
             RUST = RUIMTE



Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 12:23
Tags:
Categorie: Bomen

Parrotia

PARROTIA
FORSE STRUIK OF KLEINE BOOM

PARROTIA PERSICA FAMILIE VAN DE HAMAMELIS, HERFST KLEUR!

De Parrotia is een veelstammige sterk vertakte boom of forse struik.  



De herfst begint 21 september maar bomen en struiken leven niet strikt volgens data. Al eind juni beginnen de bladeren van de Parrotia persica te kleuren. Vroeg in de zomer beginnen de bladeren aan de buitenste takken al paarse of bronzen tinten aan te nemen, een eerste teken dat de herfst toch heus gaat komen. In de loop van de zomer verschuift de herfstkleur naar het binnenste van de boom  en laat in september een keur van geel en oranje zien.



De buitenste takken -die het eerst verkleurden- zijn ook het eerst kaal en dan zijn de bloemknoppen al te zien. De Parrotia bloeit namelijk vroeg, in februari met karmijnrode bloempjes die dus aan de bloemen van toverhazelaar doen denken. Een winterbloeier dus.     



De parrotia word uit zaad gekweekt dus is vaak wisselend van vorm. Het kan een grote struik = 4-6 m worden en is dan 6-8 m. breed, maar door opsnoeien ontstaat een meerstammige boom. Er ontstaan ook vruchten die er nootachtig uitzien, zie eerste foto die aan de bovenzijde openspringen. 
De parrotia persica staat het best op een voedselrijke, redelijk vochthoudende grond. Past in een (heester)border en is niet geschikt als straatboom.



Gepubliceerd op 17 januari 2017 om 16:58
Tags:
Categorie: Planten

Datura - brugmansia

BRUGMANSIA
OF
datura arborea

Zoals de oude naam luidde. Engelentrompet in het nederlands. Een forse kuipplant met indrukwekkende bloeiwijze: reusachtige hangende bazuinvromige bloemen. Wit, roze of lichtgeel. Al kan deze plant ook prima in de border een plek krijgen in de zomer, maar let wel op voldoende water. Sommige geuren heerlijk. Het is goed mogelijk om de plant te stekken door in de zomer een takje af te knippen en in het water te zetten, na wortelen in potaarde planten en regelmatig van extra voeding voorzien (en vocht!).



Een emmer water per dag heeft deze flinke kuipplant wel verdiend! Als ze te droog staan kunnen ze last van spint krijgen. Als het blad word aangetast word dit vaak door rupsen of slakken gedaan. De datura staat liever niet in de brandende zon. Geeft ook regelmatige wat vloeibare mest met het gietwater tot september aan toe. Laat in het seizoen, als de eerste nachtvorst zich aandient moet de plant naar binnen. De takken kunnen afgeknipt worden en een plekje in kelder of garage is al voldoende voor een overwintering. In de winter vraagt de plant nauwelijks verzorging: uitdrogen voorkomen is genoeg dus 1 x in de week of bij vorst 1x in de maand is voldoende.

Gepubliceerd op 17 januari 2017 om 16:48
Tags:
Categorie: Planten

Tweede bloei of herbloei

Herbloei of tweede bloei...


Vaste planten reageren vaak op verwijderen/ wegknippen van uitgebloeide bloemen met een tweede of (heel soms) een derde bloei.
Een voorbeeld hiervan is Salvia superba, Lychnis, de oude rozensoorten en het zonnekruid = helenium. Helenium bloeit in augustus maar door consequent de uitgebloeide bloemen weg te knippen verleng je de bloei tot oktober. Soms is dit 'opschonen' eenvoudig: de uitgebloeide bloemen verwijderen. 


Er zijn ook planten waar minder voorzichtig te werk kan worden gegaan: Astrantia, tuingeranium, vrouwenmantel en centaurea montana= kunnen tot aan de grond worden afgeknipt en kunnen dan bloeien na drie weken (of sommigen nog iets later) voor een tweede keer. Vooral bij deze manier van herkansing (?!) is het niet alleen de bloei die een mooi aanzien geeft: het blad is ook frisser en (langer) groen dan als je de eerste groei laat staan.



Overigens: bij planten waar geen tweede bloei valt verwachten kun je beter de uitgebloeide bloemen laten zitten: vooral de zaadhoofden zorgen voor een mooier beeld in de border en  voer voor de vogels of als overwinteringsplaats voor de insecten.

win-win situatie?!


Gepubliceerd op 17 januari 2017 om 16:35
Tags:
Categorie: aanleg

BUDDLEJA = vlinderstuik

BUDDLEJA = VLINDERSTRUIK



De vlinderstruik of Buddleja is inmiddels een veel voorkomende struik in onze tuinen maar veelal zullen de ecologen zeggen dat deze buddleja een invasieve exoot is.


De bekende Jac.P. Thijsse (inderdaad die de 'verkade-albums' maakte) schreef begin van de vorige eeuw dat hij aan ieder die een heester wilde planten: aanraad om een vlinderstruik te planten.

De Nederlandse collectie van deze heesters bevinden zich in Bennekom, bij Kwekerij Dependens, deze collectie telt meer dan 70 -zeventig!- verschillende buddleja's. De vlinderstruik komt van origine uit China en kent 100 soorten waarvan dus zo'n 70 soorten in Nederland te zien zijn.



De vlinderstruik bloeit van juli tot oktober -er zijn vroege en late soorten- en is in vele kleuren verkrijgbaar. Van wit, rose, rood tot dieppaars en purperrood. Een zonnige standplaats is wel gewenst maar verder kunnen ze op veel grondsoorten gedijen. De meeste hebben en forse groei maar ook kleinere soorten zijn inmiddels gekweekt. Zo kunnen ze ook als potplant gebruikt worden voor op balkon of terras. De heester kan gestekt worden maar zich ook uitzaaien. Ze groeien van nature ook op rotsen en kalkrijke grond, waardoor ze op vervallen muren in steden en op spoorwegemplacementen tot een plaag kunnen uitgroeien. Maar ach wel een mooie plaag....



Elk jaar moeten ze flinke worden teruggesnoeid, in maart is dit de beste tijd. Dit om evt. bevroren takken weg te knippen maar ook om de hoogte 'intact', niet te hoog dus, te houden. Elk jaar lopen ze fors uit en bloeien op de takuiteinden, als ze niet gesnoeid zouden zijn is de bloei hoger en daardoor minder zichtbaar. De bloeiwijze -pluimvormige bloemen- zijn ook de vlinderlokkers en daaraan dankt de struik zijn naam. Alle buddleja's zijn vlinderlokkers en worden ook bij vlindertellingen gebruikt, al 'scoort' de een beter als de ander. Vooral lila roze soorten lokken veel vlinders. Goede soorten voor de vlinders: 'Pink Delight', 'Autumn Beauty, 'Border Beauty', 'Potter's Purple'. Er zit ook variatie in bladkleuren, veel soorten hebben groen blad maar inmiddels zijn er ook de nodige soorten met grijs blad, bijv. 'Nanho Blue', 'White Spread' hebben grijsgroen blad, onderzijde wit behaard.




Bij mijn vader stond een (oude) witte vlinderstruik die ineens een lila tak gaf in de struik, dit blijft terug komen. Wonderlijk fenomeen, in dank aanvaard zeggen we dan! Maar vooral: de aantallen en soorten vlinders die op deze struik afkomen maakt het tot een topper en genot om naar te kijken!

Gepubliceerd op 20 december 2016 om 16:56
Tags:
Categorie: Planten

KOGELDISTEL = Echinops

ECHINOPS / DISTEL

Een distel is een plant die van nature prikt en op veel plaatsen voorkomt. En van de zon houd!
Het familielid: de akkerdistel is gehaat en de artisjok is een delicate groente, breed scala in familie distels!

De kogeldistel, Echinops ritro is een sterke vaste plant en de meest bekende distel in de (sier)tuin. Vooral vanwege de kogelrond gevormde bloemhoofden die een mooi contrast vormen met andersoortige bloeiwijzen. Veel planten/ struiken hebben een losse (bloemen) bloeiwijze, enkelbloemig, veel anderen zijn aar-vormig (Salvia, Veronica, Acanthus, Lysemachia c., Liatris, Leeuwenbek,....) dan wel schermvormig (Achillea, Sedum, Spiraea,... ) De ronde vormen die er zijn hebben een losse ronde vorm, Alchemilla, hydrangea, Viburnum, etc., de echinops is een strakke bolvormige 'bloem' waar bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders dol op zijn. 

De kogeldistel houd van de volle zon, ze kunnen op vrijwel alle grondsoorten áls het maar vochtig genoeg is! Het blad is echter enigszins 'rommelig' aandoend dus is het niet verkeerd om de plant midden in de border te zetten zodat andere (blad)planten het zicht op de distelbladeren wegnemen. De cultivar 'Veitch's Bleu' heeft de blauwste bloemen. De vorm is duidelijker en opvallender dan de kleur. 



De bloemen verschijnen juli en bloeien tot september, zijn goede snijbloemen maar kunnen ook drogen aan de plant, geven zo in de winter een mooi beeld. Het is ook mogelijk om de bloemen te plukken en te drogen en dan in bloemstukken of bossen te gebruiken. Ze zijn in soorten van .30 tot .100 hoog. Het is een plant die veel in heidetuinen werd toegepast maar in een grassen border misstaat hij ook niet in mijn opinie.  Zeewind word ook verdragen door deze distels.

Echinops ritro is de meest geplante kogeldistel.  De mooiste als bladplant is de echinops banaticus, grijsbladig en grijze bloemen, al hebben ze namen als 'Taplow Blue' maar dat is wishful thinking(?). De grootste kogeldistel is Echinops sphaerocephalus, op goede -voedzame- grond bijna 2 meter hoog. Ze worden vermeerderd door wortelstek.

Overigens is de kruisdistel - Eryngium-, (E.alpinum, E.giganteum) ook in de droogbloemen en snijbloementeelt bekend, de grootte is afhankelijk van de soort, ook toepasbaar in de tuin, maar: ze houden van een droge plek en zon! En: de bloemen zijn niet kogelrond maar ovaal/ cilindrisch van vorm en ze hebben blauwe omwindselbladeren wat een andere uitstraling en sierwaarde aan de plant geeft. Het bladroset van de E. agavifolium oogt als een 'vetplant'/ agave, en vormt zo een eigen sierwaarde, de witgroene bloemen komen daaruit met gladde stelen en worden tot 1.5 m. hoog. Er komen van nature nog aan de kust, in de duinen, nog distels voor: E. maritimum, deze zijn op alle onderdelen blauwgekleurd, maar deze is wel beschermd.

De kaardenbol (of weverskaarde, kaardedistel)-Dipsacus sativus- is een tweejarige distel van 'standing' (hoogte tot 2 meter) heeft ook ovale hoofdjes (de kaarde) waaruit de lila bloemen eerst in het midden gaan groeien en van daaruit tegelijk naar boven en naar beneden. Puttertjes zijn dol op de zaden van de kaardenbol. Als je een kaardenbol in de tuin hebt raak je ze niet snel kwijt: ze zaaien zich namelijk gemakkelijk uit -> zijn echter goed herkenbaar dus bijtijds ingrijpen! Het is een prima plant voor bijen en hommels. Nog een leuk detail bij deze distel: de bladeren zijn rond de steel vergroeid en daar blijft na een regenbui water in staan waar dus vogels en insecten de 'voorraad' wel weten te vinden! 
Zelf heb ik dus de kaardenbol/ dipsacus eens gezaaid (en ze komen nu elk jaar terug) met het idee om ze voor boeketten te gebruiken en ze te drogen (evt. zilver te spuiten) voor kerststukjes. Maar eerlijk-is-eerlijk, ik vind ze nog steeds mooi maar ook te stekelig, niet gemakkelijk te verwerken zonder dat dit 'sporen' nalaat op vingers en handen ...... Dus voor de vogels zullen we maar denken.



en de insecten....
Gepubliceerd op 20 december 2016 om 16:36
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

Nieuwjaarswensen


Langs deze weg wensen wij iedereen goede kerstdagen, een mooie jaarwisseling en een groen en gezond 2017!



Een KRAAN,
voor WATER.....

Voor ons zo gewoon. 
Nog steeds voor veel mensen niet, een probleem nu en in de toekomst?!
Oxfam/Novib helpt om schoon (drink)water in ontwikkelingsgebieden toegankelijk voor iedereen te maken.
Wij steunen dit door een gift -mede namens u- omdat we ook dit jaar kerstkaarten via 'de digitale post' rondzenden en zo het 'uitgespaarde' geld kunnen doneren aan Oxfam/Novib.

FIJNE DAGEN MET DIE U LIEF ZIJN!

Gepubliceerd op 20 december 2016 om 15:57
Tags:
Categorie: Bomen

Davidia



   DAVIDIA 
   VAANTJES OF ZAKDOEKJESBOOM



Een boom die 10 m. hoog kan worden, komt uit China kan daar wel 25 m. hoog worden. 
De bijzondere bloeiwijze is het opvallende aan deze boom: de bloempjes (zonder kelk of kroon) word door een wit schutblad omgeven en deze kan 20 cm lang en 10 cm breed   zijn-> net zakdoekjes dus. De bladerkroon is vrij los van vorm, er zijn dikke twijgen en een afschilferende bast.De vaantjes verschijnen tegelijk het het blad maar worden pas eind mei op grootte en vooral de (witte) kleur. Als de wind door de boom gaat en de zon schijnt erop vallen ze pas écht op, pracht gezicht. 
Als vrucht verschijnen grote noten die aan lange stelen zitten, de zaden kiemen vaak pas na 2 jaar. Ze blijven in herfst en winter in de boom zitten, ze zijn hard en donkerbruin maar soms nét of er lampjes in de boom hangen die nog moeten aangesloten worden.
Het is -voor mijn gevoel-  een boom die best opvallend aanwezig mag zijn: dus als solitair / blikvanger. Er is wel geduld nodig want het is geen snelle groeier.




Gepubliceerd op 8 november 2016 om 15:34
Tags:
Categorie: Planten

Sierwaarde is geen moment-opname

SIERWAARDE = 
GROEI - BLOEI - KLEUR - VORM - VRUCHT - ZAAD - .....

Een soort uitdaging en een principe is het voor mij: 
Zoeken naar planten die meerdere malen per seizoen/ jaar mooi zijn. Bijvoorbeeld tijdens de bloei en daarna nogmaals in oude bloeiwijze, zaad/vrucht of herfstkleur.
Dit geld niet alleen voor vaste planten maar ook voor klimplanten , bomen, struiken, bolgewassen en eenjarigen.
Hoe meer 'plek' een plant inneemt hoe meer ik kijk naar 'dubbele' sierwaarde.

                              PHLOMIS in 'wintertooi'.

Zo is vooral voor bomen een zorgvuldige keuze gewenst: de Malus 'Red Sentinel' (bijvoorbeeld) beantwoord -voor mij- aan de eisen: bloesem in het voorjaar, een niet te grote boom in de tuin in de zomer (geen massieve kroon) en naast de herfstkleur dus de sierappeltjes die aan de boom blijven tot de eerste nachtvorst-> dan lusten de vogels ze wel, óók een extra sierwaarde en genot om naar te kijken?!

                          Malus met appeltjes

Grassen als de Pennisetum (pijpestrootje), Cortederia (pampasgras) of Miscanthus (chinees riet) blijven lang mooi door de pluimvormige bloei die aan de plant blijft. Alstroemeria (incalelie) die na bloei zaaddozen aan de steel geeft die lang fier rechtop staan.
Christoffelkruid is ook zo'n voorbeeld: Actaea, vaste plant die in juni bloeit met witte pluimen en daarna verschijnen de opvallende rode, zwarte of witte bessen. Actaea is een schaduwplant dus in schaduw zie je wit beter is dus de Actaea met witte bessen een goede keuze.(= Actaea pachypoda). Voor het winterbeeld geeft menig plant of struik ook nog in het najaar een extra'tje met hun herfstkleuren: zoals Geranium, Hypericum en de foto hieronder waar de Euonymus er duidelijk uitspringt met de rode kleur, weer een ander beeld van dezelfde struik, leuk toch?!!



Veel planten en struiken hebben 'stevige' bloeiwijzen die aan de plant blijven en zo voor wintersilhouet zorgen, ook de moeite van het aanzien waard. Denk hierbij aan grassen, Buddleja/ vlinderstruik, Hydrangea/ hortensia, Sedum/ vetkruid, rozen met hun bottels, Hedera/ klimopstruik, bloeiwijze van de Rodgersia /schout bij nacht, Eupatorium /koninginnekruid,om er een paar te noemen. Dit maakt dat er ook in de winter nog van alles te zien is in de tuin!
 


Naast de 'multi' sierwaarde is voor mij bij een beplantingsplan van belang dat er het hele jaar door iets 'te beleven' valt.
Dus zo mogelijk altijd een plant/struik of bol in bloei wat kleur in de tuin brengt, een uitdaging die altijd in overleg met de tuin-bezitter plaats vind. Dat is soms een discussie: want als een bepaalde plant of struik(kleur/soort of hoogte) niet mooi word gevonden, kan ik op zoek gaan naar een vervanger. MÁÁR : die moet wél op dezelfde tijd sierwaarde geven anders klopt 'de kalender' niet meer, dus dat is soms zoeken en overleggen, we komen er tot nu toe altijd uit! SUPER! Heerlijk vind ik het als de mensen zelf meedenken over hun eigen tuin. Want vooral dat laatste is de kern, ik werk en denk HUN tuin uit, zíj moeten ervoor gaan zorgen en vooral: GENIETEN!!
Gepubliceerd op 8 november 2016 om 15:33
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

wetenswaardigheid over bijbelse benaming

Ik kwam dit zomaar tegen in een stukje en had er nooit zo over nagedacht:

De bijbelse planten zijn niet altijd bekend zoals bij ons. Zo word er over de leliën des velds gesproken maar de lelie komt daar niet in het wild voor, die gedijt niet in de bodem daar. Dus welke daar mee bedoeld is blijft een vraag.
Ook wij kennen planten die lelie genoemd worden die er echter niets mee te maken hebben: het lelietje-der-dalen, waterlelie en daglelie hebben helemaal niets met het geslacht lelie te maken. 
Zoals 'roos' ook vaak voor van  alles word gebruikt, zonneroosje en kerstroos tot gelderse roos (struik/ boom) aan toe! Met zekerheid is niet vast te stellen welke bloem ermee bedoeld is.


Zo ook geen brandende braambos -> gedijt niet in de bodem daar. Wel zijn er struiken die een kleurverandering hebben, zoals in de herfst bij ons in Nederland, dit heb ik wel als verklaring gehoord. De plant die voor het brandende braambos in aanmerking komt is Dictamnus albus de vuurwerkplant die uit het Midden-Oosten komt. De bloemen maar vooral de zaaddozen ruiken sterk naar citroen en scheiden een vluchtige olie af die op windstille plekken rond de plant kan blijven hangen. Als je dan een lucifer bij de plant houd komt die oliedamp onder licht geknetter tot ontbranding, geen heftig vuurwerk maar toch wonderlijk. Strijk overigens niet met de blote huid langs deze plant dat heeft namelijk lelijke brandwonden tot gevolg!

Buiten de 'praktische' waarheden kan beeldspraak een rol spelen en ook: wonderen. Wie kent ze niet uit verhalen of eigen leven, de wonderlijke dingen (telefoontje, een bezoek, onverwachte hulp, trein die je miste en waardoor.....etc) die je overkomen, onverklaarbaar, troostend, bemoedigend. In mijn beleving bestaan WONDEREN nog steeds.


Gepubliceerd op 8 november 2016 om 14:35
Tags:
Categorie: aanleg

insecten en vlinders

Insecten en vlinders en GROEN


belangrijk, WAT DAARMEE TE DOEN?


Dit deel is bekend.


Toch gaat het niet goed, veel problemen met de bijenstand en de vlinder-stichting trekt aan de bel.

In de Tuin en Landschap (vakblad hoveniers) stond in 2016 nr 19 een artikel over 'Elke gemeente een idylle', 'Nederland is vijftig vlinderparadijzen rijker'. Dat is niet niks denk ik dan. Het bleek om stukken grond te gaan waar bloemrijke plekken van gemaakt zijn, om graslandvlinders en wilde bijen plekken te geven om nectar en stuifmeel te kunnen vinden. De nationale postcodeloterij was daar (oa) sponsor van, dit geld is op en nu gaat de Vlinder-stichting door met het motto: 'elke gemeente een idylle'.


Buddleja: zomer en najaarsbloei.


De gemeente kán dit doen maar wij zelf kunnen ook helpen! 

Zeker als u een tuin met groen hebt is het een idee om planten/ bollen/ heesters te planten waar de insecten voorraad en energie vandaan kunnen halen om verder te kunnen trekken dan wel overwinteren. Zaak is om de nectar 'productie'  op alle tijden te hebben als de vlinders en insecten uitvliegen: dus van voorjaar (bollen!) tot ver na de zomer in de herfst aan toe.



Aster (herfstaster) bloeit in najaar.


Helpen? -dit zijn maar enkele voorbeelden-

Bollen:

Eranthis, Galanhus (sneeuwklokjes) Crocus, Corydalis, Hyacinthoides (non-scripta), Fritillaria, Tulipa, Allium, allemaal soorten geschikt voor verwildering (u hoeft ze dus niet te rooien: gewoon laten staan)

Heesters:

Berberis, Skimmia, Fuchsia, Cephalanthus, Cotoneaster, Rhamnus (sporkehout), Rosa rugosa, Hedera helix, Buddleja

Bomen:

al dat zijn er veel, enkele: Cornus mas, Acer platanoides (bloeit als eerste v.d. esdoorns), Prunus serrulata ->veel bloesem, Salix sepulcralis -treurwilg-, Robinia, Tetradium (bijenboom - kan niet duidelijker), Kalopanax (Aralia achtige), bloeit láát dus voor spreiding...

Planten:

Arabis (rijstebrij), Lathyrus (siererwt), Campanula (klokjesbloem), Geranium (ooievaarsbek), Nepeta (kattenkruid), Succisa pratensis (blauwe knoop), Centaurea (korenbloem), Origanum vulgare (marjolein), Scabiosa (duifkruid), Verbena (ijzerhard) om er een paar te noemen, sommigen zijn laag en nemen niet veel plek in, dus de moeite waard ze een plek in de border of pot te geven.



Verbena -als potplant- bloeit lang, vroeg-zomer tot laat herfst.


En het is een schitterend gezicht, vooral de vlinders met hun kleuren zijn vaak een lust voor het oog.


Bloem:         

     'PLANT EENS EEN ZOETHOUDERTJE'




Gepubliceerd op 25 oktober 2016 om 16:37
Tags:
Categorie: aanleg

Vereenvoudigen van de tuin

Groene tuin en toch minder werk?

Het kan wel!

De tuin is een lust en moet geen last worden.
Ons bereikt steeds vaker de vraag om hulp bij onderhoud van de tuin. Iets wat we graag doen, maar vaak willen de mensen het 'gewoon' het liefst zélf doen. Het plezier van buiten bezig zijn en het onderhoud van de tuin zelf regelen staat voorop.
 
Daarom geven we ook advies om te tuin 'te vereenvoudigen' en dat wil zéker niet zeggen: alle groen eruit, INTEGENDEEL.
Maar vaak wel ánder groen om het werk anders te kunnen  inrichten. Als dan eventueel de grote 'beurt' door een hovenier gedaan word is het vaak prima zelf bij te houden mét het plezier en genot van de tuin die bloeit en wisselt in de seizoenen.

Een van de eerste dingen: samen om tafel en kijken wat waardevol is: keuzes maken in samenspraak.

heel praktisch:
-véél vaste planten is bewerkelijker dan heesters, 
-véél soorten is intensiever dan (enkele) grote groepen.
-wintergroen voldoende, voor vogels onmisbaar?!
-bereikbaarheid van de borders -> niet te groot- paden ertussen
-moderne technieken gebruiken ->robotmaaier, druppelslang met computer indien nodig.
-bodembedekkers met heesters zodat onkruid minder kans krijgt (geen kale grond).

Dit alles hoeft voor de bloeispreiding (dus het hele jaar iets bloeiends) niet uit te maken want ook in heesters zijn bloeitijden wisselend. Verder keuzes om sierwaarde (bloeitijd) van een plant bewust te kiezen: lángbloeiers boven soorten die kort bloeien.



Verder zijn grassen vaak een oplossing voor (snelle) groei en opvulling, blijven het hele jaar staan(!) en bedekken de grond zodat onkruid weinig kans krijgt. Grassen zijn in vele soorten: groot en klein, strak of los, opvallende aren of kleine pluimen. Ze zijn ook prima geschikt om rond een boom / (bloeiende) struik te plaatsen zodat er toch wisseling in het vak zit.

Bollen zijn ook bloeiers die toepasbaar zijn tussen vaste planten/ heester om seizoensspreiding te laten zien. Vooral als ze tussen andere planten staan dan heeft u hier weinig onderhoud aan-> de uitgebloeide bladeren verdwijnen 'vanzelf' tussen de andere beplanting. Prima compost! En dan kunnen bollen gekozen worden van Januari tot augustus!

Kortom er zijn mogelijkheden, overleg hierover en dit kan gevaceerd toegepast worden 

                        Bloempje:
MET SOMMIGE GEWASSEN MOET JE OPPASSEN..
Gepubliceerd op 24 oktober 2016 om 14:50
Tags:
Categorie: Planten

Oenothera

Oenothera - theunisbloem


vaak nachtbloeiers



De naam komt van Sint-Antonius van Parma omdat ze rond diens naamdag bloeit. Bekend van de duinen, het is een tweejarige plant. Veel van deze teunisbloemen zijn nachtbloeiers en gaan uit gewoonte 's avonds open, de knoppen ontvouwen zich in enkele minuten tot bloemen. De volgende dag verwelken ze maar 's avonds gaan er weer nieuwe bloemen open. Ze worden door nachtinsecten bestoven. Groeien op alle gronden, zelfs op arme zandgronden. Als ze eenmaal een plekje in de tuin hebben zaaien ze zich spontaan uit.

De Oenothera macrocarpa (een vaste plant) is langbloeiend met grote lichtgele bloemen. De stengels gaan soms liggen wat ze niet altijd gemakkelijk te plaatsen maakt in een border, langs de rand van een bak of een muurtje is de beste plek ,de stengels kunnen zo naar beneden hangen. 
Als je voor een opgaand soort gaat: Oenothera 'Fyrverkeri' is dan een betere keus., kleine goudgele bloemen, omdat veel mensen niet zo van geel zijn gecharmeerd kom je ze eigenlijk weinig tegen. 
Er zijn soorten met witte, roze of abrikooskleurige bloemen, die komen van oorsprong uit Mexico of Midden Amerika en zij bij ons niet winterhard., dus elke jaar opnieuw zaaien. 
Gepubliceerd op 24 oktober 2016 om 14:44
Tags:

compost

COMPOST

compost is recycling van je groen

puur natuur


Het verzamelen van uitgebloeide planten en bloemen, afgevallen blad en snoeisel doet elke tuinier. 
Om dit echter meestal in de kliko te laten belanden....... 
Dat kán, maar een vruchtbare methode zou zijn: composteren en teruggeven aan de (eigen) tuin. Dit kan door composteren op een hoop maar soms hoeft het niet zo moeilijk te zijn: laat het tussen de beplanting liggen en pas in het voorjaar verzamelen, je zult zien hoeveel dan al verteerd is (lees: terug de grond in!) Naast het teruggeven aan moedertje natuur zorg je zo ook voor dat er een laagje op de grond ligt, beschermt de anderen planten (bollen)/ wortels tegen vorst én bedekt de grond waardoor onkruid minder kans krijgt (geen licht op de grond). Vooral 'uitstel' van de herfstbeurt naar het voorjaar is al een enorme verbetering!

Compost zorgt voor voedingsstoffen voor de bodem -en dus voedsel voor de planten-  maar ook voor structuur / lucht in de grond.

Compost is goed voor alle planten maar er moet niet overdreven worden: één keer per jaar een laagje van 2 tot 3 cm is ruim voldoende.


Overigens kan je ook groenbemester in de tuin planten op plekken waar niets staat of wat geplukt is of braak ligt: om de bodem te verbeteren én je gaat onkruidgroei tegen. dit kun je dus zaaien in nazomer en herfst.  Denk hierbij aan Phacelia en witte klaver, luzerne of boekweit, de planten zullen in herfst en winter het beste geven van zichzelf -> de meeste overleven de winter niet, soms blijven ze fris tot het weer lente is. In Het voorjaar meng je de bladeren en stengels door de grond net zoals je dat met mest zou doen. Een win-win situatie zou ik zeggen.


 Phacelia


Bloempje: Compost, rondje van de zaak!

Gepubliceerd op 13 september 2016 om 15:34
Tags:
Categorie: Planten

Tricyrthis

TRICYRTIS = ARMELUI'S ORCHIDEE

Ook wel schildpadlelie, paddelelie.

Een bijzondere plant die door de nederlandse naam eigenlijk wat neerbuigend behandeld word. Ook niet heel bekend is.
Zoals de naam zegt is het een lelieachtige die er exotisch uitziet:



De kleuren zijn niet opvallend maar in hun eenvoud opvallend. Ook is de bloem niet de maat van een orchidee maar heeft bescheidener afmetingen. Als ze bloeien vallen ze echter door de bijzondere bloem wél op. De Tricyrtis formosana word ongeveer 60 cm hoog en bloeit augustus, september en oktober. T. hirta is wit met rode vlekken en 50 cm hoog, bloeit later ->september - oktober. T. latifolia is 70 cm hoog en bloeit met zachtgele bloemen met bruinachtige vlekken in juni. Er zijn meer soorten maar deze zijn goed verkrijgbaar.
De plant houd van humusrijke vochtige grond en schaduw. Als de grond vochtig genoeg is kunnen ze meer zon verdragen en dan zullen ze eerder bloeien.
Gepubliceerd op 1 september 2016 om 16:41
Tags:

pagina

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.