MEI
LEGGEN ALLE VOGELS EEN EI?!
BEHALVE DE KOEKOEK EN DE GRIET -> DIE LEGGEN IN DE MEIMAAND NIET.
Zo heb ik dat wijsje geleerd. En als je buiten kijkt, jonge eendjes, waterkipjes etc., de natuur leeft op.
DEZE MAAND: (ijsheiligen - half mei - dan is het 'veilig' en kan gezaaid en de potten naar buiten)
Verder als de planten gaan groeien: steunen of steun vast plaatsen/ neerzetten.
Druif aanbinden en okseldieven wegknippen, dus de 'harttak' als leisnoer aanhouden, vanaf daar komt weer volop uitloop.
Na de ijsheiligen: potten naar buiten, kruiden en eenjarigen zaaien, hagen van coniferen snoeien (taxus, hulst, buxus) op een bewolkte /minder zonnige dag, zodat er geen zonnebrandschade op uw haag komt.
1 Mei =dag van de arbeid(ezelsbrug) de annabelles terugknippen voor een steviger plant en rijkere bloei.
Slakken worden ook weer actief, dus evt. maatregelen nemen: van slakkenkorrels (gif), schelpen, biervallen of gewoon 's avonds door de tuin gaan en ze oprapen en verwijderen. Dit laatste is dan altijd in mijne beleving: eh....waarheen? Als ze meer dan 10 m. weg zijn komen ze niet terug(?) maar ik doe ze in de groencontainer..
TULIPA, Narcis, blauwe druifjes, sneeuwklokjes kortom alle bollen die uitgebloeid zijn: GEWOON LATEN STAAN, niet verwijderen! Alle voedingsstoffen vanuit het blad trekt in de bol, zodat die groeit en sterk word voor de volgende keer en dan in rust gaat. Mocht het voor u écht te lelijk zijn, het blad is gemakkelijk eraf te trekken als ze geel of ingedroogd zijn, dan mág het.
Uiteraard kan de tuin bemest worden: compost, koemestkorrels is natuurlijk, evt. kunstmest. Het beste is dit te doen als er regen voorspeld is.
Maar deze maand zijn in bloei: Exochorda (parelstruik) Rhododendron, Seringa (sering met z'n heerlijk geur), Wisteria (blauwe regen) Cornus florida, Cytisus, Frittilaria imperialis, Nectaroscordum siculum, Prunus 'Shogetsu', Rosa 'Canary Bird', Veronica gentianoides.
Bloemen én Groentetuin: na het voorzaaien binnen kan nu = tweede deel van mei / na de ijsheiligen, alles naar buiten. Komkommerachtigen, siererwt/ Lathyrus of andere eenjarige klimmers, uiteraard kunnen deze ook op een (stukje van de) schutting klimmen. Tomaat, palmkool, etc het kan geplant worden en de zaden kunnen zó de grond in.
Eigenlijk begint de natuur op te leven, niet alleen bloei maar ook uitlopen van bomen en struiken maakt dat het tuinseizoen gewoon weer begint! Dat is te ruiken (bijv. sering, wisteria -blauwe regen, convallaria -lelietjes-der-dalen, etc.)En in onze eigen tuin: de dieren komen uit de winterslaap (vooral met slakken mag hij z'n -of haar- honger wel stillen):