Herbloei of tweede bloei...
Vaste planten reageren vaak op verwijderen/ wegknippen van uitgebloeide bloemen met een tweede of (heel soms) een derde bloei.
Een voorbeeld hiervan is Salvia superba, Lychnis, de oude rozensoorten en het zonnekruid = helenium. Helenium bloeit in augustus maar door consequent de uitgebloeide bloemen weg te knippen verleng je de bloei tot oktober. Soms is dit 'opschonen' eenvoudig: de uitgebloeide bloemen verwijderen.
Er zijn ook planten waar minder voorzichtig te werk kan worden gegaan: Astrantia, tuingeranium, vrouwenmantel en centaurea montana= kunnen tot aan de grond worden afgeknipt en kunnen dan bloeien na drie weken (of sommigen nog iets later) voor een tweede keer. Vooral bij deze manier van herkansing (?!) is het niet alleen de bloei die een mooi aanzien geeft: het blad is ook frisser en (langer) groen dan als je de eerste groei laat staan.
Overigens: bij planten waar geen tweede bloei valt verwachten kun je beter de uitgebloeide bloemen laten zitten: vooral de zaadhoofden zorgen voor een mooier beeld in de border en voer voor de vogels of als overwinteringsplaats voor de insecten.
win-win situatie?!