• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten

Categorie: onderhoudskalender

compost

COMPOST

compost is recycling van je groen

puur natuur


Het verzamelen van uitgebloeide planten en bloemen, afgevallen blad en snoeisel doet elke tuinier. 
Om dit echter meestal in de kliko te laten belanden....... 
Dat kán, maar een vruchtbare methode zou zijn: composteren en teruggeven aan de (eigen) tuin. Dit kan door composteren op een hoop maar soms hoeft het niet zo moeilijk te zijn: laat het tussen de beplanting liggen en pas in het voorjaar verzamelen, je zult zien hoeveel dan al verteerd is (lees: terug de grond in!) Naast het teruggeven aan moedertje natuur zorg je zo ook voor dat er een laagje op de grond ligt, beschermt de anderen planten (bollen)/ wortels tegen vorst én bedekt de grond waardoor onkruid minder kans krijgt (geen licht op de grond). Vooral 'uitstel' van de herfstbeurt naar het voorjaar is al een enorme verbetering!

Compost zorgt voor voedingsstoffen voor de bodem -en dus voedsel voor de planten-  maar ook voor structuur / lucht in de grond.

Compost is goed voor alle planten maar er moet niet overdreven worden: één keer per jaar een laagje van 2 tot 3 cm is ruim voldoende.


Overigens kan je ook groenbemester in de tuin planten op plekken waar niets staat of wat geplukt is of braak ligt: om de bodem te verbeteren én je gaat onkruidgroei tegen. dit kun je dus zaaien in nazomer en herfst.  Denk hierbij aan Phacelia en witte klaver, luzerne of boekweit, de planten zullen in herfst en winter het beste geven van zichzelf -> de meeste overleven de winter niet, soms blijven ze fris tot het weer lente is. In Het voorjaar meng je de bladeren en stengels door de grond net zoals je dat met mest zou doen. Een win-win situatie zou ik zeggen.


 Phacelia


Bloempje: Compost, rondje van de zaak!


compost

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.