SIERWAARDE =
GROEI - BLOEI - KLEUR - VORM - VRUCHT - ZAAD - .....
Een soort uitdaging en een principe is het voor mij:
Zoeken naar planten die meerdere malen per seizoen/ jaar mooi zijn. Bijvoorbeeld tijdens de bloei en daarna nogmaals in oude bloeiwijze, zaad/vrucht of herfstkleur.
Dit geld niet alleen voor vaste planten maar ook voor klimplanten , bomen, struiken, bolgewassen en eenjarigen.
Hoe meer 'plek' een plant inneemt hoe meer ik kijk naar 'dubbele' sierwaarde.
PHLOMIS in 'wintertooi'.
Zo is vooral voor bomen een zorgvuldige keuze gewenst: de Malus 'Red Sentinel' (bijvoorbeeld) beantwoord -voor mij- aan de eisen: bloesem in het voorjaar, een niet te grote boom in de tuin in de zomer (geen massieve kroon) en naast de herfstkleur dus de sierappeltjes die aan de boom blijven tot de eerste nachtvorst-> dan lusten de vogels ze wel, óók een extra sierwaarde en genot om naar te kijken?!
Malus met appeltjes
Grassen als de Pennisetum (pijpestrootje), Cortederia (pampasgras) of Miscanthus (chinees riet) blijven lang mooi door de pluimvormige bloei die aan de plant blijft. Alstroemeria (incalelie) die na bloei zaaddozen aan de steel geeft die lang fier rechtop staan.
Christoffelkruid is ook zo'n voorbeeld: Actaea, vaste plant die in juni bloeit met witte pluimen en daarna verschijnen de opvallende rode, zwarte of witte bessen. Actaea is een schaduwplant dus in schaduw zie je wit beter is dus de Actaea met witte bessen een goede keuze.(= Actaea pachypoda). Voor het winterbeeld geeft menig plant of struik ook nog in het najaar een extra'tje met hun herfstkleuren: zoals Geranium, Hypericum en de foto hieronder waar de Euonymus er duidelijk uitspringt met de rode kleur, weer een ander beeld van dezelfde struik, leuk toch?!!
Veel planten en struiken hebben 'stevige' bloeiwijzen die aan de plant blijven en zo voor wintersilhouet zorgen, ook de moeite van het aanzien waard. Denk hierbij aan grassen, Buddleja/ vlinderstruik, Hydrangea/ hortensia, Sedum/ vetkruid, rozen met hun bottels, Hedera/ klimopstruik, bloeiwijze van de Rodgersia /schout bij nacht, Eupatorium /koninginnekruid,om er een paar te noemen. Dit maakt dat er ook in de winter nog van alles te zien is in de tuin!
Naast de 'multi' sierwaarde is voor mij bij een beplantingsplan van belang dat er het hele jaar door iets 'te beleven' valt.
Dus zo mogelijk altijd een plant/struik of bol in bloei wat kleur in de tuin brengt, een uitdaging die altijd in overleg met de tuin-bezitter plaats vind. Dat is soms een discussie: want als een bepaalde plant of struik(kleur/soort of hoogte) niet mooi word gevonden, kan ik op zoek gaan naar een vervanger. MÃÃR : die moet wél op dezelfde tijd sierwaarde geven anders klopt 'de kalender' niet meer, dus dat is soms zoeken en overleggen, we komen er tot nu toe altijd uit! SUPER! Heerlijk vind ik het als de mensen zelf meedenken over hun eigen tuin. Want vooral dat laatste is de kern, ik werk en denk HUN tuin uit, zÃj moeten ervoor gaan zorgen en vooral: GENIETEN!!