• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten
Categorie: Nieuwtjes

Eetbare planten in de tuin

Eetbare planten in de tuin.

we eten eigenlijk maar zo'n 20 soorten groente, er is zo veel meer...

De tendens om te kijken hoe we anders met de natuur = teelt, gebruik, bestrijdingsmiddelen, monocultuur etc. om kunnen gaan is overal al wel over te lezen. Dit gaat aan ons -hoveniers- niet voorbij. Een excursie over een 'Foodforest' bracht ons nieuwe smaaksensaties!

Op www.eetbaarnijmegen.nl kunt u kijken hoe ze daar met dit fenomeen experimenteren en zelfs produceren.




Wij werden rondgeleid in Trompenburg en aten er de steel van de Gunnera / mammoetblad. Een dorstlesser en apart van smaak, beslist fris en niet vies maar qua smaak(nog) niet te benoemen. De vezels die je overhoud (als bij zoethout) doe je weg. Bloemen en vruchten eten schaad de plant overigens niet -> deze kosten de plant 'alleen maar' energie. Blad, steel en wortel daarentegen moet met beleid geoogst worden want dit kan het einde van de plant betekenen.

Het is wel verstandig te weten wát je wel of niet kan eten: bloemen kan vrijwel altijd maar bessen daarentegen kunnen ook giftig (zelfs dodelijk) zijn. Hemerocallis /daglelie bloemen zijn eetbaar, in knop worden ze als groente gegeten. De bloem van de Hibiscus heeft een 'crunchy bite' -probeer het écht maar eens- en smaakt licht naar hazelnoot. De bloem (bloesem) van de Cercis /judasboom is ook eetbaar, evenals de magnolia. Malva, Tropaeolum, Tradescantia/eendagsbloem: eetbaar. Over 'crunchy bite' gesproken: een blad van de hemelsleutel /Sedum is eetbaar, fris van smaak!

Nog een 'weetje', bijnamen ontstaan nu vanuit de eetbeleving. De Toona sinensis, een snelgroeiende forse boom,heeft geveerd blad wat naar gebakken uien smaakt (helemaal niet verkeerd), raakt bekend onder de naam: franse uiensoepboom. Het blad is rauw te gebruiken (als kruid) maar ook te wokken.



Deze struik -Zanthoxylum -geelhout- heeft nu (augustus) bessen en ook die mochten we proeven: PITTIG, met een apart effect in je mond: naast prikkelend gevoel zorgde het ook voor speekselproductie in je mond. Dat dit eetlust opwekkend is en goed voor je spijsvertering en een neveneffect. In Amerika noemen ze het de toothachetree /kiespijnboom ->verdoofd! De bessen blijken -gedroogd-  in 4-seizoen-peperkorrels te zitten.

Uiteraard hebben bloemen, stuiken allemaal hun plek waar ze zich het best kunnen handhaven en gedijen er dan goed. Food-forest, voedselbos is dus eigenlijk een oerbegrip, elke plant moet kunnen 'produceren' op de plek wat het best is. Een voedselbos heeft dan ook etages, van hoog (bomen) naar laag (struiken en kruiden/planten) en dat is waar ze daar volop mee ervaring opdoen in foodforest Ketelbroek bij Nijmegen.



De Leycesteria - fazantenbes, dankt zijn naam aan het fenomeen dat fazanten de struik inspringen om de bessen 'uit de bloem' te eten. Je neemt de donkere (rijpe) en zachte bessen, deze zijn eetbaar. De Fuchsia geeft ook na de bloei donkere vruchten/ langwerpige bessen, smaken zoet en ook naar peper, moeilijk te beschrijven, uniek en nieuw!
Echt probeer het eens, smaken zijn verrassend!






Gepubliceerd op 1 september 2016 om 16:10
Tags:
Categorie: Planten

GEUR


GEUR

een zintuiglijke beleving.....

In de tuin - de natuur treffen we heel wat geuren aan, positief én negatief -> stank is ook een item...


Maar ik ga voor de positieve geuren: bloemen, bollen, bomen, struiken, kruiden en fruit, alles heeft een eigen geur. Om dit in de border terug te laten komen is een uitdaging die ik probeer aan te gaan.

Niet alle geuren horen bij een prachtige bloem of struik, bijvoorbeeld de boerenjasmijn ( Philadelphus coronarius bv 'Virginal') is een 'takkenbezemstruik' met best saai blad máár met een opvallende en heerlijke geur die je overal bovenuit kunt opmerken. Dus een plek een beetje naar achteren in de border is deze struik van harte gegund!




Geur is niet in woorden te vangen, persoonlijke van smaak, maar toch herkenbaar. Lelietjes-der-dalen, rozen, seringen, kruiden.


Om soms even in een blad te knijpen (kneuzen volgens de boeken) en dan te ruiken geeft leuke verrassingen, zo is de pindakaasstruik - Clerodendrum, pas goed te ruiken na aanraken (hieronder). Rozemarijn is een kruid dat je pas goed ruikt na aanraken van de struik. 




Veel kruiden ruik je ook pas écht als het blad geknipt word, bieslook en peterselie bijvoorbeeld, en gebruiken/proeven hoort daar dan bij.




Geur is vaak ook gebonden aan een herinnering, kort of langer geleden, we slaan dit in ons geheugen op. Dat is een reden waarom er steeds meer gezocht word bij senioren complexen naar geurende planten en struiken.



De syringa - SERING is zo'n 'ouderwets' herkenbare struik met geur.


Eigenlijk hoort geur onlosmakelijk met een tuin verbonden te zijn, de vreugde en herkenning (elk jaar weer) is een feest in mijn beleving.

Zelfs in de kleinste tuin is het een uitdaging om groen, kleur én geur in te brengen-> ook klimmers beantwoorden aan dat 'doel', dus met een blinde muur/ pergola kun je iets verrassends bereiken. Probeer het eens!


Bloempje:


sommig groen is LUCHT voor me



Gepubliceerd op 23 augustus 2016 om 12:35
Tags:

SNOEIEN (EN STEKKEN)

We naderen het najaar en genieten van de laatste zomerbloeiers en zien herfstbloeiers als Asters, Anemone, Sedum e.a. beginnen. Probeer niet alles wat uitgebloeid is weg te halen: soms komen er nog vruchten / bessen / zaaddozen die ook leuk zijn om te zien en zelfs
blijven staan -> duidelijk wintersierwaarde hebben met hun vorm kleur of silhouet.

Kogelstruik- zaadhoofd  

Naast dus kijken (en hopelijk genieten van de totale bloeitijd - inclusief zaden) is het nu wel tijd om planten die hun bloeitijd 'erop' hebben zitten te scheuren of stekken. Scheuren doe je als de pol te groot geworden is of 'het hart' niet meer bloeit / meer een meer naar de randen gaat groeien/bloeien. Dan steek je de kluit van de plant uit de grond, steekt de wortels met spade in stukken -> het middendeel mag weg en delen van de 'zijkant' kunnen herplant worden zodat het volgende jaar weer een gezonde groep ontstaat. Bedenk ook dat het klein lijkt -wellicht- maar dat het weer dezelfde maat zal bereiken, dus niet alle pollen hoeven ter plekke herplant te worden. Een andere plek in de tuin kan óf iemand anders er blij mee maken.

Stekken: Fuchsia / Hedera /Hydrangea /Buxus e.a. kunnen worden gestekt. Hiervoor neem je een stuk van een stengel /tak -met een schoon mesje of schaar-, haalt de onderste bladeren eraf, doopt dit in stekpoeder en plaats dit in schone potgrond. Niet te veel blad aan de stek (ook geen bloemen) laten zitten -> dit geeft verdamping en minder kans op slagen voor de stek. Niet in volle zon zetten (verdamping) en evt. een zak over de pot plaatsen met een paar gaatjes erin -> soort mini-kas en dit op een rustige (beschaduwde) plek zetten om wortels te laten vormen. Regelmatig controleren of de stek niet te droog staat anders iets water geven. 

Zelf laat ik Fuchsia-takjes /stekken een tijdje in een vaasje met water staan tot de wortels gevormd zijn en plant ze dan in potgrond.
Het effect: meer mooie planten en de voldoening dat je ze zelf vermeerderd hebt?!
Gepubliceerd op 16 augustus 2016 om 19:58
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

Oostindische kers als luizenlokker

TROPAEOLUM MAJUS - OOSTINDISCHE KERS


Tropaeolum majus ofwel de oostindische kers trekt bladluizen aan. Deze plant is goed te gebruiken om luizen weg te lokken (en houden) van groenten, fruitbomen of ander planten. De plant lokt de rupsen van koolwitjes, die verkiezen deze plant dan boven een bezoek aan koolgewassen om van te eten. De kolen worden zo gespaard.


Het is een eenjarige kruipende en soms ook klimmende kruidachtige plant. De bladeren, die glad en grauwgroen van kleur zijn en in hun vorm aan schilden doen denken, bezorgden de plant zijn naam. Tropaeum = een met wapens/schilden behangen boom na de strijd -in vroeger tijden uiteraard-. De bloemen (in de sla -> zorgen voor kleur!), de bladeren en de zaden ('ingelegd'= kappertjes) zijn eetbaar, doen qua smaak aan mierikswortel denken. 
Het zijn forse groeiers en bloeiers (ook bij de groentetuin een vrolijk gezicht) en zorgen bij mij voor bedekking van een talud waar 2 hazelnoot struiken groeien en houden zo het onkruid in toom! 
Nuttige verenigen met het aangename.....


Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 16:57
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

Ringslang aangetroffen

NATUURLIJK.... en:  

VERRASSEND!

Tja met een onderhoudsbeurt tref je best wel een en ander aan in tuinen maar dit was voor ons toch ook weer een nieuwe ervaring. Terwijl we bezig waren met hagen knippen schoof ineens een ringslang langs de haag. Ruim een meter was dit exemplaar, door te kijken 'fixeer' je een slang en de medewerker die op het geroep kwam maakte  deze foto:



 
Bedankt Wybe, bewijs geleverd: we hebben een levendig en spannend vak! 
Dit was 'gewoon' in onze omgeving in midden Nederland (Schoonrewoerd om precies te zijn) een huis aan de rand van het dorp met uitzicht op de landerijen. Het is overigens geen giftige slang. De eigenaar had al vaker kleinere slangen gezien maar zo groot nog niet. Behalve onze jongste stagiaire schrok niemand er eigenlijk van en vonden we het 'gewoon' mooi!
Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 16:50
Categorie: aanleg

Clematis

CLEMATIS: KLIMMER ÉN BODEMBEDEKKER.


BEKEND VAN DE (klim)BLOEMEN IN ALLE MATEN EN KLEUREN....


Maar naast klimplant heeft de soort ook variëteiten die als vaste plant groeien. Door de lange bloeitijd die de clematis over het algemeen heeft is de plant als bodembedekker ook een bloeirijke / langdurige verschijning. Na de bloemen verschijnen de zaadpluizen wat de sierwaarde alleen maar verhoogd.




Een iets schaduwplek is prima omdat de voet van de plant niet in de (felle) zon moet staan. De clematis is een sterke groeier dus vult ook snel een plek op in de border. Prima tussen heesters die de plant dan als 'steun' -en als schaduw- kan gebruiken, zolang 40 % van de heester onbedekt blijft is dit voor de heester niet erg. 


Veel van de bodembekkende soorten komen uit de Clematis alpina groep maar deze kunnen wat zwakker zijn. Een sterke soort is C. durandii, bloeit indigoblauw, de plant kan elk voorjaar tot de grond worden afgeknipt. De C. 'Cote d'Azur' bloeit in de halfschaduw van juni tot september, deze word in principe 100 cm. hoog maar heeft hier steun bij nodig, dus bijv. andere vaste planten of een heester, de praktijk zal zijn dat ze dus geen 1 m. blijken te zijn zonder steun. Sterke groeiers zijn c. macropetala of c. Montana. Omdat de plant goed groeit heb je over het algemeen ook maar 1 plant per m2 nodig.


BLOEMPJE:     


ZÓ LAAG BIJ DE GRONDS....


Gepubliceerd op 5 juli 2016 om 17:23
Tags:
Categorie: Planten

Eenjarigen


Eenjarige plantendag

Een zonnige zaterdag, fris en prima om met planten en potten bezig te zijn. Naast eigen kweek hadden we ook de nodige planten van een kweker en de veiling gehaald. Het voordeel van die planten is: DE KLEUR  en de bloemen die je al ziet. Al kweken wij ook voor in de kas, daar kunnen we niet tegenop. 
Martien zorgde weer voor potgrond, vermengd met mestkorrels en vocht-vast-houdend vermogen. Zo kon ieder die kwam keuzes maken en werd ook veel ter plekke in potten geplant.




Ieder had eigen ideeën, kleur en soort voorkeur, kon hier in alle rust mee aan de slag. De resultaten waren vrolijk en naar wens. Het weer bleef meewerken en onder het genot van koffie, thee en limonade kwam het 'werk' prima klaar. Veel bezoekers gingen voor eigen gebruik aan de slag maar ook werden potten voor 'de moeders' gevuld, de volgende dag was moederdag. De Geraniums, petunia's, begonia's, gazania's, osteospermum (spaanse margrieten), verbena's (en alles in allerlei kleuren) en nog meer vonden een plekje in de potten die werden gevuld.... de zomer kan van start én: 


MOEDERDAG... kon beginnen! 


Gepubliceerd op 17 mei 2016 om 13:47
Tags:
Categorie: Planten

Passiebloem - Passiflora - Pasen

Passiflora,

Passiebloem - Passiflora coerulea - klimheester met een forse jaarlijkse groei, rijkbloeiend voor een zonnige standplaats.

Missionarissen die de plant een naam gaven zagen de werktuigen van Goede Vrijdag in de plant afgebeeld. De 10 bloembladeren stelden 10 apostelen bij het kruis voor, de drie stempels 3 spijkers en 72 draden van corona de doornenkroon. De vijf meeldraden tenslotte waren de 5 kruiswoorden.

Niet alle passieflora zijn vorstbestendig, je moet ze dan ook tegen een zonnige muur planten en voldoende ruimte geven omdat het de plant geen moeite kost om 10 m. hoog te groeien. In warme zomers is de plant overladen met bloemen en kan maandenlang doorbloeien, daarna verschijnen de grote oranje, pruimvormige vruchten, decoratief en eetbaar.  Al zijn de vruchten van de Passiflora caerulea (die we meestal in de tuinen tegenkomen) niet echt smakelijk.
Als de plant in een strenge winter bevriest: geen probleem , dan zal de plant vanuit de wortels weer uitlopen.

Volgens traditie zou op goede vrijdag peterselie gezaaid moeten worden om de duivel geen vat te geven op levende dingen. Traditioneel moest op goede vrijdag ook aardappelen worden gepoot, al is dat dit jaar toch echt te vroeg.
Op Witte donderdag word het laatste Avondmaal van Jezus met apostelen herdacht, volgens overlevering zouden kruiden en planten die op witte donderdag worden gezaaid veel sterke zijn dan andere planten?!
Gepubliceerd op 8 maart 2016 om 14:43
Tags:
Categorie: Bomen

Anna - paulownaboom

De Paulownia tomentosa is genoemd naar Anna Paulowna, dochter van de Russische tsaar Paul l,  zij was met koning Willem ll getrouwd. De Anna paulownaboom of keizersboom is alleen wel veel ouder: hij komt van oorsprong uit China Japan en Korea. Daar word de boom ook prinsesboom genoemd en werd traditioneel aangeplant als toekomstig huwelijksgeschenk bij de geboorte van een dochter. In de Shinto religie is het een heilige boom.



Het is een snelgroeiende boom met groot hartvormig blad en wat vooral opvalt zijn de geurende blauw- violette bloemen. De bloemen lijken qua vorm op digitalis/vingerhoedskruid, bloeien in mei, ze staan in grote trossen op het einde van de takken. Als het geen strenge winter is geweest anders bestaat de kans dat jonge scheuten en bloemknoppen bevriezen. Dus heeft de boom een beschutte standplaats nodig, als zal dit met het veranderende klimaat steeds minder nodig zijn.
Gepubliceerd op 8 maart 2016 om 14:31
Tags:
Categorie: Planten

Prairie beplanting.


Prairie beplanting

Prairie - boomloze, met welig gras begroeide vlakte in het binnenland van Noord-Amerika.

Inmiddels een vertrouwd en toegepast beplantingsbegrip in Nederland. Piet Oudolf is degene die het in Nederland gepromoot en met succes toegepast heeft. Eigenlijk niet alleen in Nederland, hij heeft dit wereldwijd in het tuinbegrip van mensen ingebracht en in Amerika teruggebracht. Zo heeft hij verschillende parken IN Amerika mogen inrichten volgens het 'prairie principe'.
Het is een omslag in denken die toch past in de huidige tijd. Geen strakke tuin, geen intensieve bewerking maar een natuurlijke uitstraling en beplanting die los oogt, zorgt voor beweging en léven in de tuin. Die veranderd en verrast én (niet onbelangrijk) niet veel werk vraagt.



Gepubliceerd op 2 februari 2016 om 17:02
Tags:
Categorie: Planten

GERANIUM 'ROZANNE'

GERANIUM - OOIEVAARSBEK

Geranium Rozanne' = uitgeroepen tot plant van de eeuw op de Chelsea Flower Show van 2013.

Toen de show 100 jaar bestond kon het publiek de favoriete plant van de afgelopen honderd jaar kiezen. En dat werd dus Geranium Rozanne vanwege zijn prachtige violetblauwe bloemen en de lange bloeitijd. In NL werd Geranium Rozanne in 2013 uitgeroepen tot vaste plant van het jaar .


EVEN EEN TECHNISCH STUKJE: 
Deze geranium werd in 2000 geïntroduceerd door
Gepubliceerd op 16 december 2015 om 20:24
Tags:
Categorie: Planten

'Be Nice to Nettles Week'

in Groot-Brittannië is daar in mei een speciale week voor. De natuurvereniging CONE  vraagt aandacht voor de netel.
De brandnetel irriteert als je deze aanraakt, maar als waardplant is hij heel belangrijk voor een dagpauwoog, de distelvlinder is er dol op. De brandnetel helpt bij de bestrijding van luizen en schimmels en je kunt hem eten.


op www.natuurverhalen.nl kun je een verhaal over de brandnetel lezen, hoe deze aan aan de jeukende eigenschap kwam
Gepubliceerd op 16 december 2015 om 20:11
Tags:
Categorie: Winter

Wintergroen - bladhoudend

Wintergroene beplanting 

Geen kale tuin, toch wat te zien én beleven in de tuin, 's winters, dat wil toch eigenlijk iedereen. En -eerlijk is eerlijk- dat hoeft ook niet, er is genoeg keuze voor bladhoudende planten en struiken. Daar komen dan vanzelf vogels




Gepubliceerd op 25 november 2015 om 12:09
Tags:
Categorie: aanleg

Afscheidingen: haag, schutting, muur.........

Een afscheiding is (bijna) altijd gewenst of nodig in een tuin. Voor privacy, veiligheid, indeling, omheining of welke reden dan ook. Er is veel -héél veel- keus op dat gebied. Goed om hierover na te denken: wensen,vorm, doel, kosten zijn maar een paar items die meetellen


Gepubliceerd op 19 oktober 2015 om 17:29
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

Pinterest

Via onze site kunt u ook kijken op onze Pinterest pagina: we proberen deze steeds meer te vullen met foto's van struiken, planten, bomen,

Gepubliceerd op 19 oktober 2015 om 17:22
Tags:
Categorie: Herfst

Najaarsbeurt, 'winterklaar' van de tuin.

HERFST, NAJAAR, 
TUIN WINTERKLAAR MAKEN?

Is nog een vast patroon....
Maar soms is eens een verandering helemaal niet zo slecht. Het klimaat veranderd en de herfst duurt de ene keer veel langer als de andere keer, gewoon eens genieten en afwachten kan ook. Planten en struiken passen zich soms aan door



Gepubliceerd op 14 oktober 2015 om 17:05
Tags:
Categorie: aanleg

Voorpret met bollen

In oktober zijn overal op markten de bollen al te koop, ook in tuincentra zijn ze te vinden. Het is de tijd van voorpret....



Als u bewust bollen gaat kopen dan begint de bloei (en spanning?!) in de tuin al vroeg en kan lang doorgaan. Naast het
Gepubliceerd op 14 oktober 2015 om 16:22
Tags:
Categorie: Planten

Buxus problemen


BUXUS..
Buxusproblemen gaan verder.

Ofschoon het al enige jaren gaande is, hebben wij nu ook kennis gemaakt met de buxusrups, is het niet meer de 'ver-van-mijn-bed show' helaas. Je ziet grote gaten in tuinen vallen hier in de omgeving, buxusblokken, haagjes en bollen gaan ten onder. Zo werd Martien ook geroepen in een vroeg stadium en met bestrijdingsmiddelen -op tijd-  lukt het om de rupsen te bestrijden, dit moet wel elke keer herhaald worden vanzelf. Maar in veel gevallen ging het zo snel dat er geen 'redding' meer mogelijk was. De rupsen verpoppen, er komen motvlinders uit die in de buxus hun eitjes leggen die uitkomen en een 'goedgevulde' omgeving treffen, zich rond eten en verpoppen... circel rond.



Tja en dan? 

Niet weer -gelijk- buxus terugplanten, dit heeft geen zin. Dus is het een moment om te kijken en na te denken over vervanging. In de tuinen van paleis Het Loo is gekozen voor een Ilex struikje -kleine hulst- die erg op Buxus lijkt. Dit omdat daar de vorm in de tuin gehandhaafd moet blijven, dus lijnen en vormgeving met en door groene hagen. Als dat een wens is zijn er meer mogelijkheden -Euonymus of Lonicera bijv.- maar je kunt ook kijken of de haagjes nodig zijn / er geen ander soort of hoogte mogelijk is. Kijk hier rustig voor rond en wen ook aan een ander beeld van de tuin. Vooral de 'buxusbol' is vaak een gewoonte maar kan prima door een andere wintergroene stuik worden vervangen. Aucuba, Hedera, Hebe, Viburnum, Osmanthus zijn bijv. wintergroene struiken die als vervanging kunnen dienen. Hierbij komen hoogte, snoeiwens,kleuren, bloei dan bij om over na te denken. Voor advies of raad kunt u ook bij Martien of mij terecht....

BLOEMPJE:

JE ERGERT JE GROEN!




Gepubliceerd op 1 september 2015 om 17:12
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

Zomer ten einde?

De zomer voorbij in Augustus?

Het lijkt er wel een beetje op met al de regen, onweer en de wind. Maar ik reken stiekem toch op een mooie september maand met aangename temperaturen. En als je in de tuin rondkijkt is er toch veel te zien. De herfstbloeiers gaan open en strekken hun bloemen: de anemone, hisbiscus, hedera struik, fuchsia, sedums, grassen om er maar een paar te noemen.
De vruchten hangen nog te rijpen en de oogst is nog niet eens begonnen....



Alhoewel de bramen al een tijdje vrucht geven en hier het aantal sapflessen en jampotjes gestaag groeit.
Naast deze vruchten geven bloemen en struiken ook 'vrucht' vaak in de vorm van zaden. Als deze bloem of plant in de smaak is gevallen is het de moeite waard om deze zaden te 'oogsten'  en te bewaren voor een volgend jaar. Voorwaarde is wel dat ze goed rijpen, dus aan de plant volgroeien en liefst bij droog weer geoogst worden, goed gedroogd en bewaard worden om bruikbaar te zijn. Na afplukken kunt u ze in de zon leggen zodat ze echt droog worden en dan in een zakje of enveloppe bijv. bewaren, zet hier de naam van de plant op, wel zo herkenbaar.



De vorm van zaden is ook divers: peulen, bollen, bessen (lastig te bewaren), pitten of uit -zoals hierboven-  de oude bloeiwijze. Nogmaals: droog bewaren en opschrijven welke plant (en welke kleur) dit was, zeker zo handig als u uitdeelt.
Veel succes!


blblb
Gepubliceerd op 1 september 2015 om 16:39
Tags:
Categorie: Planten

Juni bloeiers

Juni, begin zomer: weer een nieuwe bloeifase breekt aan in de tuin.
De laatste Rhododendrons (Azaleas, behoren ook tot die 'familie') staan nog prachtig in bloei, de echte zomerbloeiers

Gepubliceerd op 3 juni 2015 om 13:14
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

Alle vogeltjes in mei.....

Als Martien in de buurt van de trekker -bij de composthoop- kwam vloog er elke keer pijlsnel een klein vogeltje weg.  Het duurde even voor hij in de gaten kreeg waar deze kleine 'gast' zijn nest had ingericht, onder de motorkap van de tractor. En enige dagen later
Gepubliceerd op 28 mei 2015 om 13:15
Tags:
Categorie: aanleg

Gazon

Een tuin met een gazon maakt altijd een ruime indruk: plek om te zitten/liggen/spelen of gewoon rustig naar te kijken. 
Hoe dat gazon er komt: inzaaien of met graszoden is iets om te overleggen. Het voorbereidende werk maakt niet veel uit alleen het resultaat op korte termijn oogt anders.....
Deze week (eind mei) is dit gazon gelegd: ziet er toch al helemaal 'echt' uit!

Gepubliceerd op 22 mei 2015 om 21:25
Tags:
Categorie: aanleg

Nieuwe (achter)tuin.

Deze achtertuin bevind zich achter een woning waarin een sauna is gevestigd. De 'tuin' werd als rokersruimte gebruikt maar was weinig aantrekkelijk om er te vertoeven.
De 'oude' taxusstruiken haalden bovendien veel licht weg en de zon
Gepubliceerd op 21 mei 2015 om 21:27
Tags:
Categorie: Bomen

Bomen in bloesem of bloem

Bomen in mei kunnen heel verrassend zijn. Naast alle bloesem -die deels geweest is- bloeien nu ook veel bomen.
De siervormen van appel - peer - kers bloeien ongeveer gelijk met de vruchtbomen van de soort, zo bloeien nu de laatste (sier)appelbomen. Maar andere bomen beginnen nu 


Gepubliceerd op 19 mei 2015 om 17:41
Tags:
Categorie: Voorjaar

Rondkijken: bollen, bloesem, groei

NAAR DE BOLLEN?!!

Zowel de bloesemroute  als het bloemenbollencorso zijn de moeite waard om in te plannen. 
Maar uiteraard staat het u vrij uw eigen tijd te nemen om de bloesem langs te wandelen of fietsen en ook de bollen staan nog op de velden volop in kleur, daar heeft u geen vaste route voor nodig en de tijd is aan uzelf:

25 april, Voorhout -vlakbij de Keukenhof. 

Naast alle bloemenvelden is het de moeite om eens bij een kweker langs te rijden. Die hebben vaak zelf een sortimenthoek of een voorbeeld tuin, rondom de Keukenhof (Lisse -Sassenheim) vind je er heel wat. Deze foto is genomen bij Hein Meeuwissen in Voorhout. Naast alle kleuren en bollen is het leuk om alle buitenlandse toeristen te zien die helemaal verbaasd en opgetogen hun ogen uitkijken. Als Hollander voel je je dan toch een beetje trots dat Nederland dat te bieden heeft: PRACHTIG!!!

In de Noordoostpolder is inmiddels ook landbouwgrond voor bollen telen ingericht en ook daar is een bollenroute.

Overigens is het nu geen tijd om de voorjaarsbollen aan te schaffen maar wél om keuzes te maken. Je ziet hoe ze bloeien en welke soorten je aanstaan: namen noteren en -als dit bij de kweker kan-  de bollen bestellen voor het najaar. Meestal hebben de bollenkwekers ook zomerbollen te koop als Alliums, Dahlia's, Eremurus, enz. Infomeren is een kleine moeite?! Succes!


BLOEMPJE: 

NIKS OU-BOL-LIG


Gepubliceerd op 28 april 2015 om 15:08
Tags:
Categorie: Voorjaar

Pinksteren na pasen

Dat pinksteren na pasen komt is bekend maar (in de natuur zó snel) dat een week na pasen de pinksterbloemen al volop bloeien......

foto genomen: 14 april 2015
Gepubliceerd op 14 april 2015 om 13:55
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

Hout(!) u vast....

De expositie 1 BOOM in het Arboretum (bomentuin) Trompenburg in Rotterdam is best bijzonder om te zien. Er is een aantal jaar geleden een grote oude eik bij kasteel Midachten (Gelderland) gekapt en nadat het hout gedroogd is zijn 70 mensen 


Gepubliceerd op 8 april 2015 om 16:09
Tags:
Categorie: aanleg

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is een mooi manier om toch allerlei planten of struiken toe te passen in de kleinste hoek van de tuin. Kruiden lenen zich hier bij uitstek voor. Zoals de Tropaeolum (oostindische kers), als eenjarige en snelgroeiende klimmer, bloemrijk en eetbaar (als knop= kappertje of als bloem in salade), andere kruiden in een rek of fruit aan de leiboom:
  bloesem in het voorjaar en de vrucht
Gepubliceerd op 1 april 2015 om 12:20
Tags:
Categorie: Voorjaar

Maart: voorzaaien en verspenen

VOORZAAIEN

Februari of Maart zijn wisselend qua temperatuur, maar in een kas of beschermde omgeving (binnen) is het prima tijd om voor te zaaien. Bloemen (eenjarigen of voor de  pluk), groenten, pompoenen, komkommer etc. komen tot ontwikkeling en kunnen soms al heel snel verspeend worden. 
Het is een pracht gezicht


 als je dat jonge groene blad op ziet komen, soms al in een week tijd en dan:


 is het alweer tijd om te gaan verpoten: meer ruimte voor elk plantje. 
Dat uit 2 blaadjes een zonnebloem van 1.80 moet groeien....

 

Het is gewoon erg leuk om nu al voor de zomer bezig te zijn.
Elke dag watergeven en 'alles de grond uitkijken'....

Ik geniet daarvan. 





Heeft u belangstelling: laat dit via de mail even weten: info@martienvandam.nl
Gepubliceerd op 24 maart 2015 om 16:25
Tags:

Snoeien van bramen

Het is nu de tijd om de kleinfruit struiken te snoeien, in bijgaand filmpje laat Martien zien hoe dit kan gedaan worden. Hier zie je een hele rij struiken maar ook als dit maar 1 struik betreft bijv. bij de schutting is deze manier aan te bevelen. Succes en een goede oogst gewenst!
Gepubliceerd op 19 maart 2015 om 14:07
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

Gecertificeerd voor Flora en Faunawet

De Flora en Faunawet is al enige tijd in bedrijf, nu worden ook vakmensen opgeleid om deze toe
te kunnen passen. Martien heeft de cursus met goed gevolg doorlopen, heeft zijn certificaat

Gepubliceerd op 16 maart 2015 om 13:24
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

foto's op Pinterest

Pinterest, een van de nieuwste mogelijkheden op het internet is ook aan onze site toegevoegd. Dus als je de P aanklikt kom je op de pinterest pagina van Martien terecht. Hier zijn we bezig om veel informatie over bomen, struiken, bollen, vaste planten en 'alles' uit de tuin te pinnen mét informatie over die bloem / plant / boom, kijk gerust eens. Met opmerkingen en/of vragen kunt u altijd bij ons terecht.
Gepubliceerd op 10 maart 2015 om 14:01
Tags:
Categorie: Voorjaar

Voorjaar in Fort Hoofddijk



VOORJAAR IN FORT HOOFDDIJK
BOTANISCHE TUIN (UTRECHT)

In (of is het óp) fort Hoofddijk bloeit er van alles op 1 maart. In deze botanische tuin is van alles te zien en omdat alles nog kaal is vallen de bloemen/ de bloei extra op. Naast exoten (planten van ver, voor de liefhebber) zijn er ook de bekendere soorten die bloeien: naast de bollen -crocus, sneeuwklokjes, ook de eerste aconietjes- bloeiden de Hamamelis, (zwarte)katjes, de gele kornoelje, 



Ribes laurifolium (boven) en Ribes speciosum(onder)

lonicera en het meloenboompje (Chimonanthes) laten hun grote of kleine bloemen zien. Van de vaste planten staan de Euphorbia, Helleborus in bloem. De Viscum = maretak staat in bes, ik vond het bijzonder om te zien, leuk. 

Overigens is het fort een ideale plek om beschutting te bieden aan soorten die normaal (nog) niet in onze tuinen staan. 
Het fort bied bescherming tegen wind en in de luwte van de muren en de grondwal kunnen in de zon veel soorten overleven zoals deze ribessen. Er is ook een tropische kas waar de potten 'overwinteren' maar ook een tropisch deel met planten uit warmere 'oorden', lekker om even op te warmen, tevens leuk om te zien. In de zomermaanden hebben ze soms een deel van de kas met grote vlinders!

Deze botanische tuin ligt tegenover het UMC in Utrecht, is gemakkelijk te vinden/ bereikbaar vanaf de snelweg of met het openbaar vervoer, de moeite van een bezoek waard, in verschillende perioden in het jaar. Overigens is deze niet het hele jaar geopend, dus even de website raadplegen!




Gepubliceerd op 3 maart 2015 om 10:00
Tags:
Categorie: Planten

Helleborus, kerstroos

Helleborus niger = kerstroos, een wintergroene vaste plant, die vroeg bloeit: al in december deze zijn rond kerst volop te zien / te koop , doen het prima binnen maar als ze naar buiten gaan komt er meestal niet zo veel van terecht. Voor buiten is de Helleborus orientalis - hybriden echter beter winterhard en minder ziektegevoelig.Deze planten bloeien niet rond kerst maar van januari - april.  Ze zijn wit, groen, roze, rood of purper, door kruisingen zijn mooie combinaties ontstaan:

Naast de Helleborus orientalis -soorten- 
Gepubliceerd op 24 februari 2015 om 16:49
Tags:
Categorie: Voorjaar

Hamamelis

In Februari bloeien de eerste bollen maar ook de Hamamelis = de toverhazelaar. De bloemen zijn apart van vorm: de bloemblaadjes zijn smal en groeien groepsgewijs bij elkaar. Hamamelis intermedia 'Diane' bloeit bronsrood en is rijkbloeiend.

  Naast
Gepubliceerd op 24 februari 2015 om 16:24
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

cursus certificering Flora- en faunawet

 
Dat zorgvuldig handelen in het kader van de flora- en faunawet vereist is, is inmiddels wel duidelijk. Martien volgt een cursus om hiervoor een certificaat te behalen. De gedragscode komt aan bod,evenals de aanpak van een plan bij nieuw werk of een nieuw karwei en (uiteraard) de beschermde soorten! 
Dit laatste is niet eenvoudig want het betreft niet alleen 'ons vakgebied' = bloemen en planten maar ook: dieren als vissen, reptielen en vogels naast de 'bekende' dieren (egel, eekhoorn, konijn, vleermuis bijv.).  Vijfentwintig soorten moet hij er kunnen herkennen voor het examen. En een levendbarende hagedis of een kamsalamander dan wel een kleine(!) modderkruiper kom je niet direct dagelijks tegen, dus toch maar even de boeken in!


Gepubliceerd op 18 februari 2015 om 15:18
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

wist-u-datje

Een leuk wist-u-datje:
Nestkastjes zijn niet alleen van belang voor de vogels zelf maar ook een zegen voor de fruitbomen en voor u! Elke vogel verorbert per jaar 7 kilo insecten. Van die vliegen en muggen bent u verlost...

.
Gepubliceerd op 18 februari 2015 om 14:48
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

Boek over schaduwplanten

In het boek 'SCHADUWPLANTEN - het complete naslagwerk' van Cor van Gelderen, Hans Bruckman, Bram Wolthoorn, staan naast dus de namen van schaduwplanten ook leuke  wetenswaardigheden over die planten. Vanuit overlevering, mythologie of andere verhalen. Zo staat bij de klimop / Hedera vermeld dat in recepten voor verdovingsmiddelen
Gepubliceerd op 23 januari 2015 om 15:59

Pompoen - tuinoogst

In september heb ik 2 (grote) pompoenen geoogst en die hebben gewoon mooi liggen wezen -tot nu toe-, de eerste is inmiddels 'verwerkt'. Het neemt wel plek in op de groentetuin maar zo'n vak met grote blad heeft ook wel wat?! Omdat de pompoenen 'boordevol'  gezondheid zitten: ze bevatten veel ijzer, caroteen en vit. C -niet verkeerd op dit moment- ben ik er enige jaren geleden mee begonnen om ze niet alleen voor de sier te telen maar ook juist voor consumptie. Naast verschillende  soepen  
Gepubliceerd op 4 december 2014 om 17:33
Categorie: Bomen

bomen kandelaberen

Deze week, eind oktober, heeft Martien een rij bomen moeten kandelaberen.
De kronen waren zo groot dat ze veel licht wegnamen 

door het kandelaberen kregen ze direct meer licht binnen. De volgende seizoenen zullen de kronen langzaam weer voller worden. 
Gepubliceerd op 28 oktober 2014 om 17:09

Oktober

Oktober 
-laat de laatste bloemen, grassen of struiken bloeien, mocht u niets meer zien: denk eens aan Liriope, Asters, Cimicifuga (zilverkaars), Persicaria of grassen om aan een border toe te voegen. 
-herfstkleuren verschijnen: Euonymus, beukenhaag, Hydrangea (hortensiabloemen), bomen, geranium, Hosta, nog even genieten.
-zo mogelijk niet te veel verwijderen: het is afvoer van grondstoffen (compost) voor volgend jaar. Los blad of stelen die over het pad hangen kunnen verwijderd worden maar overige laten staan, de border oogt niet leeg en geeft met vorst en mist vaak een prachtig beeld!
- tijd om bollen uit te zoeken en te poten zie hiervoor ook bij Nieuws op deze site.
-het is tijd om heel rustig te bekijken of er snoei moet plaatsvinden aan struiken en bomen. Overleg hierover met een kenner en doe dit pas als het blad van de boom of struik is. 
-bomen worden pas gerooid (bij de kweker) en geplant als het blad allemaal eraf is, dus voorbereiding kan: ruimte maken of evt. keuzes maken.
-materiaal voor de tuin controleren: water afsluiten, slangen legen, pompen afkoppelen, gereedschap schoonmaken en opbergen, potten niet in het water laten staan (de planten / wortels kunnen dan snel rotten) evt. overblijvende planten kunnen als het kouder word in de winterberging:na snoei en uitdruipen/ geen vocht meer in de pot.
- noten (hazel-,walnoten) die geoogst zijn goed laten drogen wilt u er lang plezier van hebben.
- nog tijd om zaad te verzamelen van uitgebloeide bloemen: laat dit goed drogen als u het weer wilt gebruiken!
Gepubliceerd op 15 oktober 2014 om 17:15
Tags:
Categorie: aanleg

Binnentuin in Culemborg

In de binnenstad van Culemborg is in Augustus een binnentuin gerealiseerd. De tuin was oud en inmiddels ook de beplanting dusdanig verouderd dat een renovatie wel gewenst was. Voordeel bij een bestaande tuin is dat je keuze kunt maken om bepaalde
Gepubliceerd op 2 september 2014 om 12:02
Tags:

pagina

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.