Een tuin met een gazon maakt altijd een ruime indruk: plek om te zitten/liggen/spelen of gewoon rustig naar te kijken.
Hoe dat gazon er komt: inzaaien of met graszoden is iets om te overleggen. Het voorbereidende werk maakt niet veel uit alleen het resultaat op korte termijn oogt anders.....
Deze week (eind mei) is dit gazon gelegd: ziet er toch al helemaal 'echt' uit!
De voorbereiding: schoonmaken van de grond, z.n. verbetering van die grond (bijv. compost toevoegen om voedingstoffen en vochthoudend vermogen te verbeteren) en daarna het egaliseren van de bodem. Als dit gedaan is kan zowel gezaaid worden als graszoden gelegd. Met dit laatste heb je direct resultaat LIJKT HET, want het mag NIET belopen worden. Omdat de graszoden 'los' op de grond liggen kan het vernield worden of verschoven. Eerst moeten de wortels hechten in de ondergrond en zo stevigheid krijgen voor er op gelopen kan worden. Van belang is uiteraard dat er genoeg water word gegeven zodat de wortels kracht krijgen om te gaan (door)groeien.
Ook als er gras gezaaid word mag er enige weken niet op gelopen worden, eerst moet het gras groeien en een 'zode' gaan vormen dus dat het egaal blijft en niet word stukgelopen. Pas daarna kan er voorzichtig gemaaid gaan worden en 'in gebruik' worden genomen.
Dat een gazon een heel eigen plek in de tuin inneemt merk je in het gebruik: ruimte voor mens en dier, uitbreiding van terras of gewoon een rustpunt in de tuin!