Eetbare planten in de tuin.
we eten eigenlijk maar zo'n 20 soorten groente, er is zo veel meer...
De tendens om te kijken hoe we anders met de natuur = teelt, gebruik, bestrijdingsmiddelen, monocultuur etc. om kunnen gaan is overal al wel over te lezen. Dit gaat aan ons -hoveniers- niet voorbij. Een excursie over een 'Foodforest' bracht ons nieuwe smaaksensaties!
Op www.eetbaarnijmegen.nl kunt u kijken hoe ze daar met dit fenomeen experimenteren en zelfs produceren.
Wij werden rondgeleid in Trompenburg en aten er de steel van de Gunnera / mammoetblad. Een dorstlesser en apart van smaak, beslist fris en niet vies maar qua smaak(nog) niet te benoemen. De vezels die je overhoud (als bij zoethout) doe je weg. Bloemen en vruchten eten schaad de plant overigens niet -> deze kosten de plant 'alleen maar' energie. Blad, steel en wortel daarentegen moet met beleid geoogst worden want dit kan het einde van de plant betekenen.
Het is wel verstandig te weten wát je wel of niet kan eten: bloemen kan vrijwel altijd maar bessen daarentegen kunnen ook giftig (zelfs dodelijk) zijn. Hemerocallis /daglelie bloemen zijn eetbaar, in knop worden ze als groente gegeten. De bloem van de Hibiscus heeft een 'crunchy bite' -probeer het écht maar eens- en smaakt licht naar hazelnoot. De bloem (bloesem) van de Cercis /judasboom is ook eetbaar, evenals de magnolia. Malva, Tropaeolum, Tradescantia/eendagsbloem: eetbaar. Over 'crunchy bite' gesproken: een blad van de hemelsleutel /Sedum is eetbaar, fris van smaak!
Nog een 'weetje', bijnamen ontstaan nu vanuit de eetbeleving. De Toona sinensis, een snelgroeiende forse boom,heeft geveerd blad wat naar gebakken uien smaakt (helemaal niet verkeerd), raakt bekend onder de naam: franse uiensoepboom. Het blad is rauw te gebruiken (als kruid) maar ook te wokken.
Deze struik -Zanthoxylum -geelhout- heeft nu (augustus) bessen en ook die mochten we proeven: PITTIG, met een apart effect in je mond: naast prikkelend gevoel zorgde het ook voor speekselproductie in je mond. Dat dit eetlust opwekkend is en goed voor je spijsvertering en een neveneffect. In Amerika noemen ze het de toothachetree /kiespijnboom ->verdoofd! De bessen blijken -gedroogd- in 4-seizoen-peperkorrels te zitten.
Uiteraard hebben bloemen, stuiken allemaal hun plek waar ze zich het best kunnen handhaven en gedijen er dan goed. Food-forest, voedselbos is dus eigenlijk een oerbegrip, elke plant moet kunnen 'produceren' op de plek wat het best is. Een voedselbos heeft dan ook etages, van hoog (bomen) naar laag (struiken en kruiden/planten) en dat is waar ze daar volop mee ervaring opdoen in foodforest Ketelbroek bij Nijmegen.
De Leycesteria - fazantenbes, dankt zijn naam aan het fenomeen dat fazanten de struik inspringen om de bessen 'uit de bloem' te eten. Je neemt de donkere (rijpe) en zachte bessen, deze zijn eetbaar. De Fuchsia geeft ook na de bloei donkere vruchten/ langwerpige bessen, smaken zoet en ook naar peper, moeilijk te beschrijven, uniek en nieuw!
Echt probeer het eens, smaken zijn verrassend!