• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten
Categorie: Planten

Helleborus, kerstroos

Helleborus niger = kerstroos, een wintergroene vaste plant, die vroeg bloeit: al in december deze zijn rond kerst volop te zien / te koop , doen het prima binnen maar als ze naar buiten gaan komt er meestal niet zo veel van terecht. Voor buiten is de Helleborus orientalis - hybriden echter beter winterhard en minder ziektegevoelig.Deze planten bloeien niet rond kerst maar van januari - april.  Ze zijn wit, groen, roze, rood of purper, door kruisingen zijn mooie combinaties ontstaan:

Naast de Helleborus orientalis -soorten- 
Gepubliceerd op 24 februari 2015 om 16:49
Tags:
Categorie: Voorjaar

Hamamelis

In Februari bloeien de eerste bollen maar ook de Hamamelis = de toverhazelaar. De bloemen zijn apart van vorm: de bloemblaadjes zijn smal en groeien groepsgewijs bij elkaar. Hamamelis intermedia 'Diane' bloeit bronsrood en is rijkbloeiend.

  Naast
Gepubliceerd op 24 februari 2015 om 16:24
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

cursus certificering Flora- en faunawet

 
Dat zorgvuldig handelen in het kader van de flora- en faunawet vereist is, is inmiddels wel duidelijk. Martien volgt een cursus om hiervoor een certificaat te behalen. De gedragscode komt aan bod,evenals de aanpak van een plan bij nieuw werk of een nieuw karwei en (uiteraard) de beschermde soorten! 
Dit laatste is niet eenvoudig want het betreft niet alleen 'ons vakgebied' = bloemen en planten maar ook: dieren als vissen, reptielen en vogels naast de 'bekende' dieren (egel, eekhoorn, konijn, vleermuis bijv.).  Vijfentwintig soorten moet hij er kunnen herkennen voor het examen. En een levendbarende hagedis of een kamsalamander dan wel een kleine(!) modderkruiper kom je niet direct dagelijks tegen, dus toch maar even de boeken in!


Gepubliceerd op 18 februari 2015 om 15:18
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

wist-u-datje

Een leuk wist-u-datje:
Nestkastjes zijn niet alleen van belang voor de vogels zelf maar ook een zegen voor de fruitbomen en voor u! Elke vogel verorbert per jaar 7 kilo insecten. Van die vliegen en muggen bent u verlost...

.
Gepubliceerd op 18 februari 2015 om 14:48
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

Boek over schaduwplanten

In het boek 'SCHADUWPLANTEN - het complete naslagwerk' van Cor van Gelderen, Hans Bruckman, Bram Wolthoorn, staan naast dus de namen van schaduwplanten ook leuke  wetenswaardigheden over die planten. Vanuit overlevering, mythologie of andere verhalen. Zo staat bij de klimop / Hedera vermeld dat in recepten voor verdovingsmiddelen
Gepubliceerd op 23 januari 2015 om 15:59

Pompoen - tuinoogst

In september heb ik 2 (grote) pompoenen geoogst en die hebben gewoon mooi liggen wezen -tot nu toe-, de eerste is inmiddels 'verwerkt'. Het neemt wel plek in op de groentetuin maar zo'n vak met grote blad heeft ook wel wat?! Omdat de pompoenen 'boordevol'  gezondheid zitten: ze bevatten veel ijzer, caroteen en vit. C -niet verkeerd op dit moment- ben ik er enige jaren geleden mee begonnen om ze niet alleen voor de sier te telen maar ook juist voor consumptie. Naast verschillende  soepen  
Gepubliceerd op 4 december 2014 om 17:33
Categorie: Bomen

bomen kandelaberen

Deze week, eind oktober, heeft Martien een rij bomen moeten kandelaberen.
De kronen waren zo groot dat ze veel licht wegnamen 

door het kandelaberen kregen ze direct meer licht binnen. De volgende seizoenen zullen de kronen langzaam weer voller worden. 
Gepubliceerd op 28 oktober 2014 om 17:09

Oktober

Oktober 
-laat de laatste bloemen, grassen of struiken bloeien, mocht u niets meer zien: denk eens aan Liriope, Asters, Cimicifuga (zilverkaars), Persicaria of grassen om aan een border toe te voegen. 
-herfstkleuren verschijnen: Euonymus, beukenhaag, Hydrangea (hortensiabloemen), bomen, geranium, Hosta, nog even genieten.
-zo mogelijk niet te veel verwijderen: het is afvoer van grondstoffen (compost) voor volgend jaar. Los blad of stelen die over het pad hangen kunnen verwijderd worden maar overige laten staan, de border oogt niet leeg en geeft met vorst en mist vaak een prachtig beeld!
- tijd om bollen uit te zoeken en te poten zie hiervoor ook bij Nieuws op deze site.
-het is tijd om heel rustig te bekijken of er snoei moet plaatsvinden aan struiken en bomen. Overleg hierover met een kenner en doe dit pas als het blad van de boom of struik is. 
-bomen worden pas gerooid (bij de kweker) en geplant als het blad allemaal eraf is, dus voorbereiding kan: ruimte maken of evt. keuzes maken.
-materiaal voor de tuin controleren: water afsluiten, slangen legen, pompen afkoppelen, gereedschap schoonmaken en opbergen, potten niet in het water laten staan (de planten / wortels kunnen dan snel rotten) evt. overblijvende planten kunnen als het kouder word in de winterberging:na snoei en uitdruipen/ geen vocht meer in de pot.
- noten (hazel-,walnoten) die geoogst zijn goed laten drogen wilt u er lang plezier van hebben.
- nog tijd om zaad te verzamelen van uitgebloeide bloemen: laat dit goed drogen als u het weer wilt gebruiken!
Gepubliceerd op 15 oktober 2014 om 17:15
Tags:
Categorie: aanleg

Binnentuin in Culemborg

In de binnenstad van Culemborg is in Augustus een binnentuin gerealiseerd. De tuin was oud en inmiddels ook de beplanting dusdanig verouderd dat een renovatie wel gewenst was. Voordeel bij een bestaande tuin is dat je keuze kunt maken om bepaalde
Gepubliceerd op 2 september 2014 om 12:02
Tags:
Categorie: aanleg

Tuin met hoogteverschil

De tuin die Martien net heeft aangelegd had een groot hoogteverschil tussen huis en beschoeiing. Ook was de tuin niet erg diep / lang, gekozen is voor een oplossing met duidelijke trap met 'luie' treden


Gepubliceerd op 2 september 2014 om 11:54
Tags:
Categorie: aanleg

Bestrating vernieuwen in bestaande tuin

Na een lange periode bleek de oude bestrating van het terras bij onze klant niet meer aan de wensen te voldoen en werden nieuwe tegels uitgezocht:
Gepubliceerd op 17 juli 2014 om 16:10
Tags:

pagina

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.