SLAKKEN
GASTROPODA
= een WEEKDIER
En de slak heet buikpotige te zijn, die naam komt van de gespierde onderzijde van het langwerpige lichaam.
Op de wereld zijn meer dan 60.000 soorten bekend, waarvan de meesten in zee leven. Wij kennen meestal de naaktslak en de huisjesslak. Het slijmerige van de slak is vooral van functie bij het voortbewegen, dit 'plaveit' de weg, en horizontaal of verticaal maakt ook uit welke slijm gebruikt / geproduceerd word. Bedenk ook dat de slak vaak NUTTIG werk verricht door het opruimen van dood materiaal, niet alleen plantaardig maar (soms) ook dierlijk. Er zijn ook soorten die algen in de vijver eten en houden dus het water helder, poelslak en posthoornslak vnl. Ze leven negen tot twaalf maanden en in die periode leggen ze zo 500 eitjes, slakken zijn tweeslachtig (ze hebben dus mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen) maar kunnen ook paren.
Veel dieren eten slakken -inclusief de mens-, zoals vogels, egels, eenden, kippen, kikkers en padden, tot zelfs libellenlarven, hooiwagens -spinnen- en loopkevers, dus deze 'natuurlijke' vijanden kunnen een hulp zijn bij de bestrijding van slakken. Gif is een optie maar komt zo wel in de voedselketen terecht.
De slak eet zelf: zoals gezegd dus dood materiaal -houden dus het biologisch evenwicht in stand- maar ook van een vers blaadje is het dier niet vies. En DAAR is het PROBLEEM (voor ons) want in het voorjaar en bij uitdijen (vers groen) van de planten en groenten eet dit dier graag een hapje mee. Over het algemeen zijn ze 's nachts actief. vooral bij zacht en vochtig weer, de slijmsporen verraad de slak!
TIPS VAN INTERNET EN UIT BLADEN:
Probeer preventief te werk te gaan: geen schuilplaats bieden (onkruidruigte, hoog gras voorkomen, geen duistere vochtige plekjes -onder planken/ stenen- als schuilplaats), regelmatig schoffelen -> droogt de bovenste grondlaag uit en dan kunnen ze zich moeilijker verplaatsen. Gebruik stekelig en ruw materiaal in de tuin/ op de grond: scherp grind als pad, scherp (metsel)zand, dennennaalden, schelpengrit. Schors zou juist slakkenvraat bevorderen(?). Bescherm jonge planten of zaailingen door er een plastic beker over te zetten en kweek ze voor in een kas(je).
Bestrijding 'achteraf', als ze er dus toch zijn: in hinderlaag lokken (dus lokaas plaatsen: stukjes pompoen, appel, rauwe aardappel en ander fruit en dat plaats je dan onder een plank/dakpan/ rabarberblad....) je weet ze nu te vinden en kan ze verwijderen. Een val maken: een bakje ingraven en vullen met bier of melk, ververs wel regelmatig de inhoud. Op slakkenjacht gaan is ook een optie (als je tuin niet te groot is), 's avonds met een zaklantaarn door de tuin gaan en dan de oogst van de 'rovers' elders deponeren = in een berm, bos, weiland.....
Ook een optie is planten te kiezen die ze juist NIET lusten zoals bijv Hosta sieboldiana is het blad ruw en gebobbeld, dat valt niet in de smaak. Achillea, Aconitum, Alchemillla, Anemone, Aquilegia, Astilbe, Astrantia, Crocosmia, Digitalis, Eupatorium/koninginnekruid, Euphobia, Echinacea, Fuchsia, Geranium, Helleborus, Lavandula, Paeonia, Penstemon, Persicaria, Saxigraga, Sedum, Salvia, Stachys, Thalictrum, Vinca. Varens, Grassen, Kruiden ( Allium, foeniculum/venkel, mentha, Rosmarinus, Salvia off. Thijm, Tropaeolum)
Dit is een greep uit de planten die slakken niet lusten, er zijn ook soorten (bijvoorbeeld onder de hosta's -> de grote grijsbladigen) in bepaalde plant-groepen die slakken overslaan... Kijk hiervoor ook op internet.
Bestrijding door middel van slakkenvallen of milieu vriendelijke korrels dan wel in de schemering langs de planten en ze oprapen (alleen wat doe je er dan mee? kliko?) of: keuze in de beplanting maken zodat ze weinig 'eetbaars' vinden. Vooral dit laatste bespaard een hoop irritatie!
En verder: heeft u nog ervaring of tips? ik hoor ze graag!
Veel geduld en succes gewenst bij de jacht op deze dieren, mocht u nog tips hebben: (ook) ik hou me aanbevolen!
BLOEMPJE:
LÃNGZAAMAAN KAN HET WENNEN...