NOVEMBER
ACER PALMATUM - JAPANSE ESDOORN
En verder: Berberis, Cornus kousa, Liriope muscari, Skimmia japonica, heidesoorten, Viburnum bodnantense.
'Het vergeten tuinseizoen' las ik pas, daar werd de winter mee bedoeld. De schrijver stelde dat dit kwam door de media die na de zomer vooral op bannen zijn is gericht, of wellicht door de tuincentra die in september beginnen met inrichten van een kerstshow...., zit misschien iets in?!
Maar voordelen van tuinaanleg in het 'vergeten tuinseizoen': bomen, planten en struiken zijn in 'slaapstand' daardoor kunnen ze makkelijk worden gerooid en verplant. Er is meer tijd, de tuinder zelf kan zich erop richten en de grond heeft ook tijd om zich 'te voegen' naar de wortels van de verplante plant/struik of boom. Bij aankoop scheelt het wellicht ook: struiken zonder pot zijn meestal goedkoper dan in pot gekweekte planten. En zelfs voor straatwerk: het kan zorgvuldig gebeuren en krijgt tijd om te 'zetten'/ inklinken -hoeft niet gelijk gebruikt te worden-, verzakking wordt daarmee voorkomen.
Onderhoud:
- vorstgevoelige knollen (dahlia en canna bijv.) rooien, schoonmaken en laten drogen, koel en droog bewaren
- mocht het nog niet gedaan zijn (het kan nog) bollen planten
- (houten) regenton leegmaken
- Blad uit de vijver halen en van het gazon vegen/blazen
- De buitenkraan toch echt afsluiten en aftappen als dat nog niet gedaan is
- vorstgevoelige heesters en planten extra toedekken met dikke laag blad of kuipplanten inpakken met folie.
- potten (lege) schoonmaken en op de kop wegzetten
Hedera met de eerste rijp / sneeuw
Het klimaat verandert en ook wij merken dat met werk: de laatste maairondes zijn steeds later, nu ook nog in november gemaaid. Aanleg kan zolang er nog geen vorst is, altijd is de afpraak: ijs en weder dienende, dus volgende week (wd 47)beginnen we nog met aanleg van een tuin... Ook het groei seizoen loopt 'langer' door-> bomen verliezen later hun blad en pas als het blad van de boom (en vaak ook: struik) is, gaan kwekers rooien, dus het plantseizoen loopt nog door. Even terzijde: pot-gekweekte bomen en struiken kunnen het hele jaar door worden gekocht en geplant. Onze ervaring is echter lang niet met alle struiken positief. De wortels hebben neiging in een cirkel (potvorm) te groeien en de ontwikkeling is dan minder in de loop van de tijd.
De herfstkleuren blijven zichtbaar: de ene boom is kaal en op een andere (beschutte?) plaats staan ze nog in blad, maar geel en rood blijven aanwezig in de bladverkleuring. Prachtig -vind ik- en echt nog tijd -nemen- om te genieten. De donkere dagen met regen vergeet ik maar snel...
Bloempje: HERFST = VRIJE -VAL- TIJD
We gaan de donkere dagen voor kerst tegemoet, hopelijk is er nog genoeg (versier)groen in de tuin te vinden: rozenbottels, groen, takken, oude bloeiwijzen (spuit deze eens zilver, voor apart effect) voor krans of tafelschikking, rust en toch bezig: geniet ervan!